Željko Komšić u Maglaju jasno poručio: „Gledam kako HDZ odgovara i spominju Herceg Bosnu. E, hajde, bujrum, baš da vidimo šta ćete da uradite…“

Nakon okupljanja u Sarajevu i Brezi, te posjeta Kaknju i Visokom, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sinoć je nastavio predizbornu kampanju skupom u Maglaju.

“Drago mi je da sam večeras sa vama u herojskom Maglaju, koji je uspio da se odbrani od dva agresora. Maglaju koji je nakon takve odbrane odlukom jednog od bivših visokih predstavnika, tamo negdje početkom ovog stoljaća, oštećen za dio teritorije, na kojem se napravila vještačka većina u korist HDZ-a”.

“Maglaj je tokom rata bio jedna enklava. Nije samo Sarajevo bilo opkoljeno, zapravo država Bosna i Hercegovina je bila u najtežem vremenu sastavljena od enklava, koje su većinom bile nepovezane.

E, vidite, današnja politika koja prije svega dolazi iz Zagreba, uz podršku HDZ-a, Dodika i nažalost nekih stranaca, iako se nadam da visoki predstavnik to neće učiniti, pokušavaju da povuku linije između tih enklava i da BiH tako u buduće bude podjeljena”.

“To je katastrofa, mi smo uspjeli da u zadnje četiri godine, onako stisnuti, u gardu, da se nekako odupremo domaćem, i pritisku Zagreba i jednog dijela stranaca”.

“Dobra vijest je što neki stranci imaju razumijevanja za ovo što govorimo i kažu vi ste upravu i Bosna i Heregovina samo takva može jednog dana postati zemlja članica EU.

Ako uspije ovo što oni hoće mi to nikada nećemo biti, a bićemo i dalje podijeljeno društvo gore nego sada”.

“Kada govorimo o Bosni i Hercegovini govorimo zapravo o dvije Bosne i Hercegovini. Ovu koju trenutno imamo, koju branimo, i onu koju hoćemo. I za ovakvu Bosnu i Hercegovinu date su velike žrtve, učinjeni su brojni kompromisi, izdržali su se brojni pristici, i moramo cijeniti ovo što imamo.

Međutim, mi želimo ići dalje. Želimo bolju državu. Bolja država je moguća samo kao građanska”.

“Moramo da razbijemo sve dileme koje mogu da se pojave i koje neki pokušavaju da podmetnu. Građanska Bosna i Hercegovina nije uperena ni protiv koga. Niti protiv jednog naroda, niti protiv jedne religijske grupe, ni protiv koga u ovoj zemlji!

Građanska Bosna i Hercegovina znači, da možete da budete i Bošnjak i Srbin I Hrvat. I musliman i pravoslavac i katolik i jevrej. Štogod hoćete, slobodno na svakom dijelu teritorije Bosne i Hercegovine, i da je vam to nije prepreka da budete priznati i uspješni ljudi.

Da vas ne osuđuju zbog toga možda, po nečijem mišljenju, „pogrešno“ zovete ili „pogrešnom“ Bogu molite. Sve u ovoj zemlji mora biti isto za sve. To je Bosna i Hercegovina”.

“Nismo mi naivni, da mislimo, evo biti će izbori, biti će to sutra, nakon mjesec, šest mjeseci, znamo da za to treba većina u Parlamentu, trebaju nam ruke, treba nam podrška građana Bosne i Hercegovine. Ova ideja, nije to naša ideja.

Ta ideja je vlasništvo Bosanaca i Hercegovaca, Hercegovki i Bosanki. To je njih ovo vlasništvo. Mi samo pokušavamo. Da ubijedimo one političke stranke i one ljude koji misle da je to ispravan put”.

“Zato skupljamo tih milion potpisa, jer nam treba da. Sutra onima koji tvrde nešto drugo, da je nama suđeno da budemo podijeljeni, da nam je suđeno da se gledamo preko plota, da im kažemo: E, vidite da nije!

Treba nam tih milion potpisa jer smo poduzeli obavezu u Bruxellesu, da 6 mjeseci nakon formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini uđemo u ozbiljne razgovore, u promjene ustava i izbornog zakona, kako Bog zapovijeda, jednim i drugim reformama, treba nam da kažemo, ljudi, da nije to samo zato što to mi govorimo.

Nije to samo zato, čak, ako i to nije dosta, što to traži Evropski sud za ljudska prava, što to traži ta nesretna Evropska unija. Hoćemo da im damo najjači dokaz da to hoće građani”.

“Gledam, kako HDZ odgovara na ovo, i kažu, hoćete li vi da mi počnemo skupljati milion potpisa za Herceg Bosnu.

E hajde, bujrum, da baš vidimo šta ćete da uradite, s tim da vam moram reći, ima jedna velika razlika, milion potpisa za građansku BiH i nekih navodnih milion kojih nema, za Herceg Bosnu, za Dretelj, Heliodrom, za UZP, za zlo koje je naneseno, to je razlika.

Ova ideja nije uprljana i to je razlika. Vaša ideja je milion za UZP. Je li se tim hvalite, je li to što nudite svima nama, i mi treba da kažemo uredu. Ne, nije uredu”.

“Tri naša čovjeka su u Parlamentu BiH bila dovoljna da zaustave loše stvari, a zamislite da imamo pet. Naša je obaveza da nikada ne odustanemo. Kad kreneš u borbu sa neprijateljima, naravno da nema povlačenja”.

“Pa, šta mislite, da su 1992 krenuli i vidjeli: Joj, vidi, tenk, vidi top. Hajdemo bježimo, predajemo se. Da li bi bili u prilici ovako da pričamo? Nema, ljudi, odustajanja. U ovo kolo kad se uđe igra se dok ne padneš”.

“Mi idemo u kolo gdje se izlazi samo kad te narod na nosilima iznese. Nema odustajanja. Nema savijanja kičme. Kad kreneš u borbu s neprijateljima države, naravno da je to borba gdje niko neće da se preda.

Kad kreneš u borbu sa strancima koji šaraju karte, onda nama nakon 15, 20 godina, ovdje ostane belaj, naravno da nema povlačenja. Suština je u tome, da sa svakim možete razgovarati, pa čak i s ovima koji su dugo već dušmani ove zemlje, jer tako nam je namješten ustav, džaba.

Moramo razgovarati, ali glavu pobijati nećemo! Kičmu savijati pred njima? Nikad”, kazao je Komšić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.