Željko Komšić u Sloveniji otvoreno poručio: “Niko u Bosni i Hercegovini neće biti manje Bošnjak, Hrvat ili Srbin ako se odreknemo konstitutivnosti”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je danas na panelu lidera „Budućnost Evrope – proširenje“ u okviru 16. Bledskog strateškog forum kako je BiH moguća bez konstitutivnosti i da bi država trebala biti multietnična u pravom smislu riječi, uređena na evropskim vrijednostima gdje je u centru pojedinac – građanin.

Komšić je u Sloveniji objasnio kako je SSSR uveo pojam konstitutivnosti.

“Konstitutivnost u ustavnim sistemima je takvo rješenje koje potiče iz Sovjetskog Saveza. To je bio pokušaj te zemlje da riješi u to vrijeme etnička pitanja. Vi možete biti multietničko, multikulturalno, multikonfesionalno društvo bez te konstitutivnosti, bezbroj je takvih primjera”, kazao je Željko Komšić.

Dodao je kako je Komunistička partija Jugoslavije po automatizmu preuzela tu ideju od SSSR-a. “To je u tom trenutku bio vrlo koristan institut jer je čuvao Bosnu i Hercegovinu”, zaključio je Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Na pitanje voditelja panela da li je moguće urediti BiH bez te konstitutivnosti, Željko Komšić je odgovorio da jeste.

“Moguće je biti multietnički. U osnovi sistema treba biti pojedinac, čovjek i njegova prava. Zaštitit njega zaštitili ste sve što treba u jednom multietničkom društvu. Niko zbog toga neće biti manje Bošnjak, Srbin, Hrvat, Rom ili Jevrej ako bi se odustalo od principa konstitutivnosti i okrenuli se evropskim vrijednostima”, poručio je na kraju Komšić – prenio je N1.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.