Željko Komšić žestoko odbrusio predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću: “S nacističkih pozicija bi da disciplinira zastupnike Bundestaga”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić oglasio se na Facebooku i komentirao politiku predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

“Zoran Milanović sa nacističkih pozicija pokušava da disciplinira zastupnike u Bundestagu koji spremaju Deklaraciju podrške državi Bosni i Hercegovini.

Jasno je što je Milanović protiv ideje građanske države, ali njegovo targetiranje ljudi na osnovu etničke pripadnosti je izraz upravo one politike koja destabilizira Bosnu i Hercegovinu.

Podsjetimo, Deklaraciju o kojoj govori Komšić u proceduru Bundestaga uputile su stranke njemačke vladajuće koalicije SPD-a, Zeleni i FDP-a. Bundestag će o ovoj rezoluciji glasati prije ljetne pauze.

Jedan od predlagača rezolucije zastupnik SPD-a Adis Ahmetović smatra da je rezolucija od istorijskog značaja za BiH “jer se Bundestag uopšte odlučio baviti ovom temom”.

“Druga bitna stvar je da Njemačka jasno kaže da stoji iza BiH, da je bolja budućnost BiH u interesu Njemačke”, kaže Ahmetović.

Komšić je danas izjavio i da u Ustavu BiH nigdje ne piše da ministri Hrvati moraju doći iz HDZ-a (Hrvatske demokratske zajednice).

“Ko god da bude sjedio u Predsjedništvu BiH, ne treba dati mandat za obnašanje pozicije državnog premijera predsjedniku HDZ-a (Hrvatske demokratske zajednice). Zato što HDZ u startu traži da na državnoj vlasti svi ministri Hrvati budu iz HDZ-a, a Hrvati ministri mogu doći i iz SDP-a (Socijaldemokratska partija) ili DF-a (Demokratska fronta), jer te dvije stranke u ovom trenutku imaju skoro duplo više glasova od HDZ-a.

Nakon ovih izbora će imati i još više. U Ustavu BiH nigdje ne piše da ministri Hrvati moraju doći iz HDZ-a“, kazao je Komšić u saopćenju, te dodao:

“Ne može se dopustiti da državni premijer (predsjedavajući Vijeća ministara) bude neko sa nekih stotinjak hiljada glasova, koliko može dobiti Čovićeva stranka, i da sa te pozicije nameće nove blokade kako bi ispunio svoje ciljeve ucjenama, te da uz to i čuva RS.

Stoga, nema razloga ni da Bećirović niti Izetbegović već sada ne iskažu spremnost na to da se svi obavežemo, ma ko sutra sjedio u Predsjedništvu BiH, da to nećemo dopustiti“, rekao je on.

Poručio je da se ne smije dopustiti da još četiri godine prođu u razbijanju blokada.

“Ucjenama i blokadama HDZ-a se mora stati u kraj, jer se svijet, pa i Bosna i Hercegovina nalaze na velikoj prekretnici, i mi ne možemo dopustiti da još četiri godine provedemo u razbijanju blokada i beskorisnim međusobnim optužbama.

Oko toga se svi na probosanskom političkom spektru već sada trebamo dogovoriti, i jedni druge pred građanima na to obavezati. Građani od nas očekuju dogovor i definisanje minumuma zajedničkih ciljeva. Ako težimo ka normalnoj i građanskoj BiH onda je to logično“, kazao je Komšić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.