Željko Komšić žustro reagovao nakon pisma Zorana Milanovića generalnom sekretaru NATO-a

Milanovićevo pismo generalnom sekretaru NATO-a vjetar je u leđa naporima HDZ-a koji se čine u pogledu blokade izbora.

Upravo bi blokiranje ili prolongiranje izbora u BiH dovelo do destabilizacije cijele zemlje ali i regije, ocijenio je u petak član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je poslao pismo glavnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu.

U njemu je, između ostalog, pozvao na sprečavanje opštih izbora u BiH.

Komšić je zaključio da je očito kako Milanović po naputku Rusije upravo želi izazvati destabilizaciju cijele regije.

“Kada se ima u vidu činjenica da HDZ BiH, čije interese zastupa, već godinama zagovara prorusku politiku, onda je stvar i više nego jasna.

S obzirom da je euroatlanskim partnerima BiH u interesu stabilnost Zapadnog Balkana, ne treba sumnjati da će Milanovićev pokušaj blokade izbora u BiH proći isto onako kao što je prošlo Milanovićevo smiješno sukobljavanje sa Finskom i Švedskom”, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U pismu Milanovića, koje su Dnevnik Nove TV i DNEVNIK.hr dobili na uvid, piše kako Švedska i Finska imaju snažno partnerstvo s NATO-om, a zahtjevom za punopravno članstvo, odabrali su novi strateški pravac kako bi osigurali zaštitu nacionalnih sigurnosnih interesa, motivirani ruskom agresijom na Ukrajinu.

Nema spomena o vetu.

“Bili smo jako razočarani što međunarodni medijatori nisu bili uspješni oko postizanja dogovora oko izmjena Izbornog zakona.

Kao rezultat toga, BiH je raspisala izbore prema pravilima koja su diskriminatorna i protivstavna i prema njihovom najvišem sudu”, piše Milanović.

Dodaje kako smatra da većina državnika nije svjesna izborne nejednakosti u BiH i kako to može imati ozbiljne posljedice i sigurnosnu krizu ako koincidiraju s ostalim rastućim političkim tenzijama.

“Dok razmatramo aplikaciju Finske i Švedske, tražim da ozbiljnije uzmete u obzir našu zabrinutost zbog nepostojanja izborne reforme u BiH.

Nije prekasno da se spriječe još jedni izbori koji krše prava Hrvata i da se spriječe daljnja destabilizacija zemlje”, upozorava Milanović i moli glavnog sekretara Stoltenberga da pismo podijeli sa svim šefovima država i vlada članica NATO-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.