Žestoka reakcija advokata Rusmira Karkina: Predsjedavajući Zoran Tegeltija je obmanuo nanu Fatu Orlović!

Slobodno napišite, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija obmanuo je nanu Fatu Orlović, kaže za Radiosarajevo.ba sarajevski advokat Rusmir Karkin, advokat nane Fate.

Ovo je reakcija poznatog sarajevskog advokata na činjenicu da još uvijek nije započeo izmiještanje crkve iz najpoznatije avlije na Balkanu, one u Konjević-Polju.

Kako se ranije objavljivalo, početkom ove godine predsjedavajući Vijeća ministara BiH izjavio je “da je proces uklanjanja nelegalno izgrađene pravoslavne crkve zaustavljen zbog pandemije koronavirusa i bit će nastavljen u proljeće ove godine”.

“Očekujemo da će u proljeće ove godine biti završen kompletan proces izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava”, rekao je tada Tegeltija.

Čak je i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko početkom mjeseca podsjetio da se 1. aprila navršila godina od isteka roka koji je Evropski sud za ljudska prava odredio za uklanjanje pravoslavne crkve na imanju nane Fate.

Jeste da snijeg još uvijek nije okopnio na bosanskim planinama, ali jeste izgleda obećanje državnog premijer koji, kao i bh. entitet RS iz kojeg dolazi, nastavljaju vršiti pravno nasilje nad jednom staricom.

“Meni se još uvijek niko nije javio, niko ne odgovara na moje dopise, apsolutni tajac”, rekao je Karkin.

Podsjetimo, Evropsku sud za ljudska prava je, odnosno konačnu presudu kojom se nalaže da BiH mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta nane Fate. Krajnji rok je bio april 2020. godine, a od tada je prošlo više od godinu dana.

Crkva je u dvorištu porodice Orlović izgrađena neposredno nakon rata. Inzko je naveo da je Orlović dugo čekala pravdu, a sada se već dugo kasni s provedbom obavezujuće odluke Evropskog suda u njezinu korist.

Radiosarajevo.ba

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.