Žestoka reakcija Denisa Zvizdića: “Zašto Vijeće ministara BiH šuti, kao i eko udruge dok bukte požari u Hercegovini?”

Događaji Posljednje Vijesti

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, pozvao je sve nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da se hitno angažuju i obezbijede helikoptere i kanadere za gašenje požara u Hercegovini.

“Sjećam se da je prethodnih godina, na zahtjev ministarstva sigurnosti održana hitna sjednica Vijeća ministara i kanaderi iz Hrvatske i Crne Gore su došli i gasili požare u BiH. Zašto sada VM šuti,zašto se službeno ne zatraži pomoć od susjednih zemalja i međunarodne zajednice?”, upitao je Zvizdić.

Opet je upitao zbog čega se tako “glasno čuje muk” eko udruga i svih koji bi trebali brinuti o okolišu.

“Da li je moguće da je vlast draža od ljudskih života i šume kojoj trebaju godine i decenije da ponovo naraste”, poručio je Zvizdić.

Podsjećamo da se vlast i građani danima bore s požarima u Hercegovini i pokušavaju staviti vatru pod kontrolu. Situaciju bi spasio angažman Oružanih snaga i njihovih kapaciteta, međutim, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH nije dao pristanak za to.

Damir Šabanović, načelnik Općine Jablanica, potvrdio je da je putem Operativnog centra Ministarstva sigurnosti BiH upućen zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Vijeća ministara BiH, ali se postavlja pitanje da li će je Zoran Tegeltija, predsjedavajući, sazvati jer vlasti iz RS bojkotuju rad državnih institucija.

Leave your vote