Žestoka reakcija iz Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini: “Nećemo mirno gledati ako Dodik bude radio na potpirivanju novog sukoba u BiH”

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH oglasili su se povodom najnovijih izjava i poteza predsjednika RS-a Milorada Dodika.

“Separatistička retorika Milorada Dodika i prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine predstavljaju antidejtonsko djelovanje koje je neodgovorno, opasno i štetno za integraciju BiH u evroatlantske institucije”, naveli su iz Ambasade.

Kako ističu, “prema Ustavu Bosne i Hercegovine, ni entitet niti bilo koja druga niža administrativna jedinica nemaju pravo otcjepljenja,

a Sjedinjene Države neće mirno gledati ukoliko Milorad Dodik bude radio na potpirivanju novog sukoba u Bosni i Hercegovini”.

“Kao što to rade već trideset godina, Sjedinjene Države će stati u zaštitu teritorijalnog integriteta, suvereniteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine.

Retorika i prijetnje Milorada Dodika pokušaj su odvlačenja pažnje od stvarnih problema s kojima se suočavaju građani Republike Srpske: tekuće kampanje vlasti radi oduzimanja osnovnih sloboda,

neuspjeha u rješavanju problema porasta cijena hrane, smještaja i transporta, te kontinuiranih nastojanja da se budućnost Republike Srpske optereti hipotekom kroz neodgovorno zaduživanje od strane vlade”, stoji u reakciji SAD.

Što se tiče prijetnji Milorada Dodika da će prestati sarađivati sa NATO savezom, podsjećaju ga da Zakon o odbrani iz 2005. godine obavezuje državne vlasti da provode aktivnosti potrebne za pristupanje Bosne i Hercegovine NATO savezu.

“To uključuje i održavanje čvrstog partnerstva i saradnje sa NATO.

Milorad Dodik nema ovlasti da jednostrano suspenduje ili mijenja ovaj ili bilo koji drugi zakon”, zaključuju iz Ambasade SAD-a.

Podsjetimo, Dodik je danas kazao kako će tražiti da se prekinu sve vježbe između Oružanih snaga BiH i NATO-a.

“Tražit ću od Željke Cvijanović da se prekinu ovdje sve vježbe sa bilo kim dok traje sukob u Ukrajini.

Komisiju za saradnju sa NATO-om ću tražiti da prestane raditi”, zaključio je Dodik.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.