Žestoke poruke su pristigle iz Demokratske fronte u vezi visokog predstavnika: “Christian Schmidt nema hrabrosti da smijeni nekog ko je kadar HDZ-a”

Mahir Mešalić, član Predsjedništva Demokratske fronte (DF) i predsjednik Kluba DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH je izjavu predsjednice FBiH Lidije Bradara okarakterisao jedinstvenim primjerom da neko pomoću tako nebuloznih tvrdnji nastoji opravdati svoje simpatije, podršku i druženje sa ratnim zločincima.

“Ko je jednom osuđen za ratni zločin, zauvijek ostaje ratni zločinac, i to nema veze s tim da li je kaznu odslužio ili ne. No, to samo pokazuje koliko su HDZ i Bradara uporni u njegovanju UZP-ovskih i fašističkih vrijednosti.

Zahvaljujući pojedincima iz međunarodne zajednice, u posljednje vrijeme su naročito ohrabreni u promociji ideja zločina i fašizma”, navodi Mešalić.

Naglašava i kako su “očito iz HDZ-a nekima uspjeli da zapuše usta”.

“Tako oni, naime, vide relaksaciju odnosa sa Bošnjacima i ostalim građanima i narodima u BiH. Oni da slobodno veličaju ratne zločince a drugi da šute o tome.

Mi u Demokratskoj fronti na takvu logiku i poniženje ne pristajemo.

Valjda i zbog toga nismo miljenici pojedinih stranaca koji nastoje da takve politike, poput HDZ-ove, a koje se oslanjaju na UZP, izjednače sa politikama koje su civilizirane”, govori Mešalić.

Na pitanje zašto šute, moraju odgovoriti HDZ-ovi koalicioni partneri okupljenu oko “osmorke” ili “trojke”.

“Mogu samo pretpostaviti zbog čega šute, a to su obećane pozicije i vlast. A i građanima je sve jasno.

Današnja reakcija OHR-a je ponižavajuća. Nastoje obmanuti udruženja žrtava iznošenjem načelnog stava, a zapravo su se oglušili na zahtjev da OHR smijeni Bradaru. Nisam optimista u pogledu Bradarine smjene.

Ne vjerujem da Schmidt ima hrabrosti da smijeni nekog ko je kadar HDZ-a. On je samo hrabar u iživljavanju nad Bošnjacima i ostalim građanima koji ne podržavaju HDZ i veličanje ratnih zločina.

Uostalom, ne smije se zaboraviti da ratni zločinac Dario Kordić i Christian Schmidt dijele isto priznanje koje im je uručila Vlada Republike Hrvatske”, jasan je Mešalić.

On smatra iluzornim očekivati da bi se u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH mogle skupiti dvije trećine ruku na osnovu kojih bi se u pogledu smjene Lidije Bradare išlo dalje prema Ustavnom sudu FBiH.

“Ja lično ne očekujem podršku HDZ-ovih koalicionih partnera. Jer njihova ljubav prema vlasti sa HDZ-om ne dozvoljava im luksuz iznošenja istine, čak ni kada je riječ prema odnosu spram ratnih zločina.

ČITAJTE I OVO: Upućen zahtjev Christianu Schmidtu da smijeni Lidiju Bradaru

Lidija Bradara ne zavrjeđuje mjesto predsjednice FBiH i Klub Demokratske fronte je to jasno artikulisao glasanjem u oba doma Parlamenta FBiH”, zaključuje Mešalić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.