Zlatan Bajramović ponovo sa Zmajevima, otvoreno je poručio: Navijače molim za strpljenje i da budu realni

Vijest da je Zlatan Bajramović (44) dobio dozvolu Karlsruhea da radi i u reprezentaciji Bosne i Hercegovine obardovala je Sergeja Barbareza, ali i sve naše navijače. To što su veliku igračku karijeru još 2011. godine zaustavile povrede nije deprimiralo Bajramovića koji se odmah okrenuo trenerskom poslu, pa iza sebe u kontinuitetu već ima 10 godina rada u Njemačkoj. Trenutno je prvi asistent u Karlsruheu koji je ove sezone na dobrom petom mjestu druge Bundeslige. Komplimenti za ovu ekipu sa malim budžetom stižu sa svih strana.

„Uspjeli smo stvoriti jednu borbenu ekipu, koja je ujedinjena, i koja uvijek željna da ostvari ono najvažnije u fudbalu – da pobijedi. Mislim da možemo biti zadovoljni radom, naravno i ovom sezonom“ kaže na početku razgovora Zlatan Bajramović za Reprezentacija.ba.

Zlatane, da se okrenemo onome što je najvažnije za nas u BiH u ovom trenutku – dobio si dozvolu kluba da budeš u stručnom štabu Sergeja Barbareza.

„Tako je, i stvarno sam baš sretan da sam ponovo dio reprezentacije BiH, i to sa Sergejom kojeg jako poštujem, te ostalim momcima sa kojima se dugo znam. Moram reći da nije bilo lako usaglasiti sa klubom, da sam se morao žrtvovati kako profesionalno i finansijski, a puno će da trpi i moja porodica. Ali, baš sam imao veliku želju da radim u reprezentaciji i to je na kraju izgleda prevagnulo. Hvala svim stranama na razumijevanju“

Od ranijih selektora smo navikli da prilično egoistično sebe stavljaju u prvi plan ispred svog tima, Barbarez je tu vrlo korektan i može se reći pozitivno skroman u javnim nastupima. Ima veliko poštovanje konkretno prema tebi.

„Sergej je tu šef, i mi smo svi na usluzi reprezentaciji kroz poštovanje prema njemu. Opet kažem znamo se dugo, imamo veliko povjerenje međusobno. Inače, ja se uopšte ne mislim medijski eksponirati niti biti u centru pažnje, jer je moj zadatak rad, rad i samo rad u interesu reprezentacije. Molim i javnost da to prihvati. Da budem iskren, nisam volio pažnju medija ni dok sam bio igrač.“

Jasno je da poštuješ hijerarhiju, što i ne čudi nakon toliko godina rada u Njemačkoj, ali ukratko – daj nam neku inicijalnu poruku za navijače.

„Strpljenje. To je najvažnije. Pogledajte kakve imamo utakmice ispred sebe u ovoj godini. Molim sve naše Bosance i Hercegovce da budu strpljivi. I realni.

Jer očekivati neke rezultate ili pobjede protiv Engleske, Italije, Njemačke, Nizozemske… to je kontraproduktivno projektu stvaranja reprezentacije. Sa druge strane mi unutar reprezentacije moramo stvoriti familijaran odnos, ali to ne znači da se „tetoše“ greške i propusti, nego da svi moraju dati svoj maksimum.

Dakle, da se radi profesionalno i najbolje, ali da se stvore jaki međusobni odnosi unutar tima.“

Bajramović i Barbarez inače su zajedno igrali 24 utakmice i 1.903 minuta za Bosnu i Hercegovinu.

Naš trener se nikada nije odrekao pasoša Bosne i Hercegovine, pa brže-bolje mora vaditi vizu za narednu utakmicu u Engleskoj.

Karlsruhe bi do kraja sezone mogao i do četvrtog mjesta.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.