Zlatko Dizdarević žestok: “Dejton je napravljen mnogo više zbog interesa onih koji su ga pravili, nego zbog nas!”

Posljednje Vijesti

Dejton je napravljen mnogo više zbog interesa onih koji su ga pravili nego zbog nas, kazao je za Novi dan bivši diplomata i novinar Zlatko Dizdarević.

Dizdarević je dodao je bh. društvo živi dramu.

“Dejton je napravila kontakt grupa u kojoj je pet država. Oni su prije toga na sastanku na kojem je bio Saćirbey, on je otišao na sastanak na kojem je prvi put i posljednji zakovana priča o rješenju post-ratne priče sa uvođenjem RS. Njemu je kazano na sastanku u Predsjedništvu: Ne smiješ potpisati prijedlog koji se zove formiranje RS, uz ime koje već locira političku priču drugačije. On je otišao i potpisao“.

Šta je zapravo “non paper” u diplomatiji? Ko i koliko ozbiljno crta granice na području bivše Jugoslavije.

“To je diplomatska stvar koja je neobavezna i kojom se predstavljaju razne ideje, programi, projekte na političkoj sceni. Uvijek ostaje taj element da je “neobavezan”, dakle može biti i ne mora. U pitanju je zanimljiva mogućnost da se “pusti buba” u narodu, ispita puls i vidi u kojem pravcu nešto može ili ne može”, kazao je Dizdarević.

“To jeste postojeća diplomatska forma za komunikaciju, jeste vrlo zanimljiva, bez obzira na to da li se nešto prošlo, ali ostaju posljedice. To je ono što mi imamo danas. To je ono na čemu ja zasnivam, što se mene tiče, što sam naučio i vidio kao novinar i diplomata što mislim da je najgora varijanta u našem slučaju sada“.

Dizdarević dodaje da je “non paper” bio forma kojom se dobra volja mogla usmjeravati i realizovati.

“U situacijama u kojima je svijet bio uređeniji, u kojem su vladali drugačiji standardi i gdje je diplomatija, čak unutar EU, okrenuta pozitivnim idejama, željama i ciljevima. Non paper je bio forma u kojoj se dobra volja mogla usmjeravati i realizovati. Danas smo došli u situaciju da svijetom i Balkanom kolaju raznorazni “non paperi”, prijedlozi, ideje. Sve je kao iz najboljih namjera, a pokazuje se da su stimulacije raznih zamki koje se hoće proturit“.

“Stvar je u tome, ja se nisam bavio njima previše osim ova dva koja su u igri. Ja sam napisao jedan tekst, stvar je u tome što mi imamo od rata do danas, da ne ulazimo u period rata i raspada Jugoslavije; mi imamo proces prevaspitavanja društva u BiH, odnosno zaoštravanja svega onoga što može biti negativno kroz jedan proces koji traje”, poručio je Dizdarević za N1.

Leave your vote