Zlatko Lagumdžija se obratio javnosti: “Milorad Dodik je nakon 10 godina blokiranja shvatio važnost azerbejdžanskog plina”

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija komentirao je spremnost predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika (SNSD) da podrži distribuciju azerbejdžanskog plina do Bosne i Hercegovine. Tu spremnost je iskazao nakon jučerašnjeg sastanka s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim u Budimpešti.

Napomenuo je da je ovaj plinovod blokiran dok je Lagumdžija bio ministar vanjskih poslova.

Istakao je da je blokada bila reakcija na, kako je izjavio, zabranu plinovoda iz Srbije i da je to tada bio “naš interes”. Lagumdžija je odgovorio Dodiku.

“Sjajno je da je Dodik nakon 10 godina blokiranja azerbejdžanske plinske konekcije konačno zamolio predsjednika Azerbejdžana da Bosna i Hercegovina bude dio važnog evropsko-azerbejdžanskog projekta.

Dodiku je trebalo 10 godina da shvati da Azerbejdžan postaje glavni partner Evrope u energetskoj sigurnosti.

Konačno odblokira projekat u kojem su zajedno Bosna i Hercegovina, Turska, Grčka, Bugarska, Italija, Hrvatska, Crna Gora i Albanija. Bolje ikad nego nikad”, konstatirao je.

Dodiku i RS-u je trenutno očajnički potreban novac zbog čega je fokus njegovih sastanaka u Mađarskoj ekonomska saradnja. Nakon razgovora sa predsjednikom Azerbejdžana najavljeni su energetski projekti.

“Azerbejdžan je pokazao da želi dobru saradnju s Republikom Srpskom i na sastanku smo razgovarali o potencijalnim ulaganjima Azerbejdžana u Srpsku.

Azerbejdžan želi da razvija projekte u energetici, gasu i nafti, oni su perspektivno najznačajniji snabdjevači gasa i nafte na tom prostoru”, rekao je Dodik.

Dodik je govorio i o tome da sada postoji spremnost za pravljene istočne interkonekcije, to jeste gasovoda između Srbije i BiH.

“Mi smo ranije dali načelnu saglasnost na gasovod koji je išao iz Azerbejdžana, Turske, Grčke, Hrvatske, Italije, Crne Gore, Albanije.
Međutim, u periodu još kad je ministar vanjskih poslova bio Zlatko Lagumdžija, kada su počeli da zabranjuju projekat gasovoda iz Srbije, to je stopirano, tada je to bio naš interes.

Sada to čeka zajedničko rješenje i vjerujem da će dogovor biti postignut zajedničkim naporima. Nemam ništa protiv da u BiH dođe taj gasovod, ali mora da postoji spremnost za dogovor”, naveo je.

Podsjećamo, osim s predsjednikom Azerbejdžana, Dodik i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović (SNSD) jučer u Budimpešti su razgovarali s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.