Zlatni ljiljan neće da šuti, Željko Komšić odmah jako žestoko odbrusio Draganu Čoviću: “Teritorijalna reorganizacija nije moguća, riječ je o ucjeni”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik DF-a Željko Komšić poručio je predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću da nije moguća teritorijalna reorganizacija Bosne i Hercegovine na etničkom principu. Smatra da je ovo Čovićeva ucjena.

Komšić je reagirao nakon što je Čović ranije danas u Vitezu izjavio da Hrvatski narodni sabor (HNS) već radi na rješenjima za teritorijalnu reorganizaciju Bosne i Hercegovine, koje će predložiti ako se Izborni zakon ne izmijeni.

“Nikakva teritorijalna reorganizacija Bosne i Hercegovine, na etničkom principu i raspakivanje Dejtonskog sporazuma, u ovakvim političkim okolnostima nije moguća, a da to ne proizvede sukobe.

Oni, koji pozivaju na teritorijalnu reorganizaciju Bosne i Hercegovine, time samo vrše pritisak i šalju jednu vrstu javne prijetnje kako bi se njihovi anticivilizacijski i antievropski zahtjevi o izmjenama Izbornog zakona ispunili”, konstatirao je.

Napomenuo je i na prijedloge rješenja, kako je naveo, probosanskih stranaka.

“Oni, koji o eventualnim rješenjima donose odluke prijetnje etnoteritorijalnom reorganizacijom, ne smiju uzeti kao realnost, pored brojnih prijedloga probosanskih stranaka o ograničenim izmjenama Ustava i izbornim zakonima, koji su u više navrata dostavljani u parlamentarnu proceduru, ali i na uvid međunarodnim zvaničnicima”, zaključio je Komšić.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je ponovo govoreći o izmjenama Izbornog zakona naglasio da su one ključan uslove za sve ostale političke procese u Bosni i Hercegovini. Komentirao je i rad Centralne izborne komisije (CIK).

Obraćajući se danas novinarima nakon HDZ-ove klauzure u Vitezu, poručio je da su stranke sa sjedištem u Sarajevu nastojale održati status quo po pitanju Izbornog zakona te očekuje da Ured visokog predstavnika (OHR) nametne izmjene Izbornog zakona.

“Jasno je bilo da je strategija stranaka iz Sarajeva bila da se zadrži status quo. Mi smo do kraja ostali otvoreni.

Vrlo jasno smo iznijeli stajalište po ovom pitanju. Nisam bio pobornik da OHR nameće bilo kakva rješenja po bilo kojem pitanju. Bosna i Hercegovina mora sama donositi odluke.

No, ako je zadnja dva mjeseca intervenirao, onda očekujem da završi taj proces”, naglasio je Čović koji je i jedan od zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Očekuje uvjerljivu pobjedu stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) te ukazao da HNS već radi na rješenjima za teritorijalnu reorganizaciju Bosne i Hercegovine.

“Mi smo jasno poručili na vanrednom Saboru HNS-a da ako ne bude rješenja oko ustavne jednakosti i legitimnog predstavljanja, da ćemo jasno odgovoriti. Predložit ćemo drugačija rješenja ustroja, pa i teritorijalne reorganizacije, što su neki različito protumačili.

Mi već na tome radimo u cilju da to bude racionalno rješenje. Ako je ikada Bosna i Hercegovina bila podijeljena, onda je danas snažno podijeljena”, konstatirao je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.