Zmaj Anel Ahmedhodžić se nije libio na televiziji priznati ovo: “Edinu Džeki sam dužan EURO”

Anel Ahmedhodžić rođen je prije 24 godine u Malmeu, a odrastao je u gradskoj četvrti u Rosengard. Švedskim poligonima sa pet godina šutirao je loptu sa vršnjacima u bh.dresu Edina Džeke, a danas dijeli svlačionicu sa Dijamantom i uveseljava Bosnu i Hercegovinu. Kamp NS BiH je prošao, ali su rekli da ima vremena za njega. Omladinski pogoni Malmea bili su njegova početna baza, a onda se kao 15-godišnjak čeličio u Nottingham Forestu.

Vratio se ubrzo s Otoka matičnom klubu i pokazao svoju pravu snagu u seniorskom timu Malmea. Uslijedile su posudbe u Hobro i Bordeaux, a danas je član novog premijerligaša Engleske Sheffield Uniteda.

Prošao je sve omladinske selekcije Švedske, igrao i za A selekciju, ali se na kraju odlučio za dres Bosne i Hercegovine jer kako kaže “U srcu sam osjetio da je Bosna i Hercegovina pravi izbor…”.

Ubrzo je postao miljenik navijača i sada je najskuplji fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine. Njegova tražišna vrijednost na Transfermarktu iznosi 20 miliona eura.

Ahmedhodžića svi prepozaju na ulici: “Plakao sam kada se rodio sin”

Čestitke na odličnoj sezoni u Sheffield Unitedu. Svi fudbaleri su uzeli slobodne sedmice da odu na more i relaksaciju, a Vi ste došli su Sarajevo da izvadite bh. pasoš sinu Isaku?

“To mi je cilj, zato sam ovdje. Prethodnih dana sam ‘ganjao’ papire. CIPS, matični broj i sve ove ne znam papire. Moramo sam ići u četiri do pet različitih mjesta da bih završio to. Nisam imao priliku da odmaram malo prije okupljanja. Papirologija će ubrzo biti gotova i moramo malo sačekati da Isak i službeno bude državljanin BiH.”

Kakav je osjećaj biti otac?

“To je najbolji osjećaj. Ja nikada ne plačem, ali kada se rodio sin, nisam mogao da ne plačem. Moje emocije pokazuju da je to nešto najbolje što sam ikada uradio i doživio u životu.”

Da li će Isak Ahmedhodžić očevim stopama u dresu Edina Džeke?

“Ako Bog da u budućnosti da bude bolji od mene, Džeke i svih nas.”

Supruga Marijana često objavi Vaše kućne poslove Anele, prvenstveno mislim na ono čišćenje snijega u Engleskoj?

“Morao je neki i to, a taj neko bio sam ja. Iznenadio me snijeg u Engleskoj. Rekli su mi da pada samo kiša, a nikada snijeg. Slagali su me” kaže kroz smijeh Anel.”

Da li Vam imponuje sada, kada konstantno prilaze Bosanci i Hercegovci kako bi se fotografisali s Vama?

“To je novo za mene u Bosni. Prije kada sam šetao u Bosni – ništa. Sve je bilo privatno. Ali sada kada sam prošetao čaršijom u Sarajevu, to mi je baš lijepo da se dešava, što mogu biti uzor drugima.”

Školska fotografija Anela Ahmedhodžića u Džekinom dresu Manchester Cityja

Koliko jezika govori Anel Ahmedhodžić?

“Da ti nabrojim sada. Švedski, bosanski, engleski, danski i malo francuski. Bosanski je bio prvi jezik koji sam naučio. Pričao sam sa babom i mamom. Onda sam mora naučiti švedski. Kada sam porastao znao sam bolje bosanski, ali onda sam otišao u Englesku i tamo nisam imao nikoga da pričamo bosanski. Sada mi se vraća i pojačat ću još malo znanje.”

Kakvo je bilo odrastanje u kvartu Rosengard u Malmeu i komentar na Šveđane koji Vam zamjere što ste izabrali Bosnu i Hercegovinu?

“Sjećam se kada sam bio mali, moj babo i ja išli smo kod amidže. Uzeli smo jedan mali lokal i svi smo se družili. Oni su pili, a ja sam bio mali i nisam mogao piti. Gledali smo reprezentaciju i kada je himna došla svi smo ustali i pjevali. Naježio sam se tada i uvijek se naježim. Svaki put kada zaigram za BiH, sjetim se toga i uvijek će mi biti najljepši osjećaj.”

Vidjeli smo zanimljivu fotografiju iz djetinjstva, gdje držiš zastavu BiH u dresu Edina Džeke, a iza je poster na zidu Lionela Messija?

“Sjećam se kada sam išao u školu, kada smo se trebali formalno fotografisati. Svi su imali dobru odjeću, a ja sam bio u Džekinom dresu Manchester Cityja. Svi su imali škole uspomene u takvoj odjeći, a ja u dresu Edina Džeke. Neki su se smijali, drugi su rekli tako treba.”

“Ponekad nismo imali novac za hranu. Najljepši osjećaj što mogu danas roditeljima osigurati sve”
Niste imali novca koliko imate sada. Želite biti uzor mladima, ali ističete da novac i luskuz ne trebau biti u prvom planu? Šta želite prikazati mladima?

“Ne volim da ističem šta ima na društvenim mrežama. Radije bih pokazao kako sam došao to svega toga što imam danas. Malo sam privatan. Novac mi nikada nije bio prioritet. Volim fudbal. Sjećam se kada sam bio mali nisam imao puno. Babo i mama su trudili da imamo šta su i drugi imali. Imali smo Play station i Iphone, ali ponekad nismo imali novac za hranu. Znam ja kako je i nemati. Zato ne volim da pokazujem materijalne stvari. Ja sam jednostavan. Ja igram FIFA-u kada dođem kući, obični ljudi mi pišu i pitaju koji klub odaberem. Uživam u malim stvarim. Čitav život dođem s treninga i upalim FIFA-u. Supruga ne voli da to radim. Sada FIFA trpi, imam drugi prioritet – sina.”

Kako je bilo doći od neimaštine do toga da danas roditeljima možete osigurati sve što požele? Rekli ste majci da više ne mora raditi?

“To je nešto naljepše što mogu uraditi za njih. Najbolje što sam uradio. Sjećam se kada sam bio mali, babo mi je rekao: ‘Ne možeš igrati igrice na kompjuteru, ukoliko ne odradiš trening’. Ja sam morao nekada trenirati, iako sam bio umoran. On me tjerao da radim. Trudio sam se puno. Kad sam imao 16 godina, morao sam otići sam u Englesku i upoznao sam druga iz Francuske. Život u Engleskoj nije lak. Tjerali su me da trčim.”

Kasnije nakon povratka iz Nottingham Foresta u seniorski tim Malmea, čini se kreće prava fudbalska priča Anela Ahmedhodžića?

“Vratio sam 2019. godine u Malme. Nije išlo dobro u početku. Onda sam otišao u danski Hobro. Trener je bio Sorensen i jako strog, ali pošten i puno mi pomagao. Iako se derao na mene. Bio sam mali klinac, nisam znao sve i ponašao sam se kao da znam puno i sve. Hobro je mali klub, ali familijaran, uvijek ću ih se rado sjećati.”

Fudbalski san – Manchester City
Kojeg napadača je bio najteže čuvati? Igrali ste protiv Haalanda, trenutno za mnoge najboljeg strijelca na svijetu?

“Branili smo se cijelu utakmicu tako da ga nije bilo teško čuvati. Ali mogu misliti kako bi bilo da smo igrali presing onda bi bilo teže. Trebali smo više čuvati Mahreza jer je postigao tri gola.”

Sigurno ima mnogo ponuda za nastavak karijere?

“Ima puno interesovanja. Ne smijem otkrivati ništa, ali su klubovi iz lige petice. Bilo bi glup osada otići iz Sheffield Uniteda. Borio sam se cijelu sezonu da dovedem klub u Premier ligu. Ne bi bilo pametno otići sada. Sve se može promijeniti.”

Koji je klub vaša želja u životu? Gdje bi voljeli igrati?

“Kad sam bio mlađi, prije nego što je Džeko otišao u Manchester City rekao bi Barcelona. Ali sada, otkada sam počeo pratiti City, sada kažem Manchester.”

“Edin Džeko je veliki gospodin. Dužan sam mu EURO”

Razgovarate li vi i Edin? Koliko Edin pomaže mladim momcima?

“On je najbolji lider kojeg sam ikada imao. Veliki gospodin. Sjećam se prvi put kada sam došao zagrlio me je, rekao je meni i Dennisu Hadžikaduniću: ‘Vi ćete nas odvesti na Svjetsko prvenstvo’. Ali izgubili smo od Sjeverne Irske i još uvijek sam razočaran. Osjećam da sam mu dužan jedno Evropsko prvenstvo.”

Cijeli intervju čitajte na N1.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.