Zmajevima će rivala u polufinalu baraža odrediti žrijeb, tri su moguća scenarija

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u martu će igrati baraž za plasman na Evropsko prvenstvo, a protivnik u doigravanju je sve izvjesniji i to će najvjerovatnije biti Finska. Šanse da će se Zmajevi u polufinalu baraža sastati s Fincima rastu i sada iznose 66 posto, pošto ćemo taj okršaj gledati u dva od tri scenarija koji su mogući, a u jednom bi BiH koplja ukrstila s Ukrajincima.

Naime, UEFA će sada gotovo sigurno morati vršiti žrijebanje selekcije koja će se naći u baražu Lige A Lige nacija za Evropsko prvenstvo, a u bubnju će biti potencijalni rivali BiH (Finska, Ukrajina i Island).

Trenutno se u baražu Lige A sastaju Poljska i Estonija, dok će Finska, Ukrajina i Island biti u bubnju iz kojeg će se izvlačiti rival Velsa.

Bosna i Hercegovina je u baražu Lige B Lige nacija i mogući su sljedeći scenariji za tim Save Miloševića:

Ukoliko Island završi u baražu Lige A, Zmajevi će polufinale baraža igrati protiv Finske, dok će drugi polufinalni par činiti Izrael i Ukrajina.

Ukoliko Finska završi u baražu Lige A, Zmajevi će u polufinalu baraža igrati protiv Ukrajine, dok će drugi polufinalni par činiti Izrael i Island.

Ukoliko u baražu Lige A završi Ukrajina, Zmajevi polufinale baraža igraju s Finskom, a drugi polufinalni par čine Izrael i Island, što je i najpovoljnija opcija za bh. nacionalni tim jer bi u doigravanju potpuno izbjegli Ukrajince – javlja Klix.

Treba još napomenuti da žrijeba neće biti ukoliko u posljednjem kolu kvalifikacija Ukrajina pobijedi Italiju u ponedjeljak na neutralnom terenu u njemačkom Leverkusenu.

Tada bi Italija završila u baražu Lige A, a rival BiH bi ponovo bila Finska u Ligi B te bi drugi polufinalni par činili Izrael i Island.

No, za to su šanse jako male.

Podsjećamo, Zmajevi će biti domaćini u polufinalu, dok će žrijeb odlučiti ko će tu ulogu imati u finalu.

Žrijeb je na rasporedu u četvrtak 23. novembra u Nyonu.

Polufinalne utakmice baraža na rasporedu su 21. marta 2024. godine, a finalni mečevi igraju se pet dana kasnije.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.