Zoran Milanović ima sada novu poruku: “Svojim susjedima nećemo diktirati kako će živjeti”

Posljednje

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović obratio se hrvatskoj javnosti povodom 30. godišnjice proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske.

“Dragi hrvatski građani, drage Hrvatice i Hrvati. Odlučio sam vam se obratiti, jer svaka država ima datume u svojoj povijesti koji se mora pamtiti i dostojno obilježavati.

Puno je značajnih datuma u povijesti naše domovine, ali smatram kako su dva nezaobilazna, kameni temeljci hrvatske slobode i neovisnosti”, rekao je predsjednik.

“Jedan smo svečano obilježili u avgustu, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a drugi danas, Dan neovisnosti.
Naša Hrvatska republika mlada je demokratija, ali kao država hrvatskog naroda znana je i priznavana stoljećima. Jedino što je nedostajalo u njezinoj dugoj državnosti bila je upravo neovisnost. Neovisnost od drugih kruna, vladara i država. A to se promijenilo prije točno 30 godina, 8. oktobra 1991. godine.

Tada je Sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom državom SFRJ, čime je Hrvatska proglašena samostalnom i neovisnom državom”, rekao je Milanović na početku svog obraćanja.

“Bila je to konačna potvrda i to od najvišeg predstavničkog tijela hrvatske države volje ogromne većine hrvatskih građana. Volje koju su građani nedvosmisleno pokazali na referendumu 19. svibnja iste godine kada su se izjasnili kako žele živjeti u samostalnoj i suverenoj Hrvatskoj”, rekao je predsjednik.

“Prigoda da sebi, svojoj djeci i unucima ponovimo istinu”

“Referendum o samostalnosti i suverenosti bio je dokaz i primjer najvećeg nacionalnog jedinstva u novijoj hrvatskoj povijesti nama dovoljan dokaz što želimo, ali nažalost tada još nedovoljan dokaz drugima, kako susjedima s kojima smo živjeli proteklih stotinjak godina, tako i međunarodnoj zajednici.

Ni rezultat majskog referenduma, ni junske ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti RH nisu bile dovoljne da bi hrvatski ljudi mogli početi živjeti svoje evropske nade i snove”, rekao je Milanović.

“Nisu nam odmah dopustili da u miru svoji na svome, vlastitim potencijalom i znanjem izgradimo demokratsku, samostalnu državu. Ova okrugla, 30. obljetnica hrvatske neovisnosti zato je prigoda da sebi, ali ponajprije svojoj djeci i unucima, ponovimo istinu. Govorim ovo baš zbog njih, mladih generacija hrvatskih ljudi, koji su tada bili djeca ili nisu bili niti rođeni.

Moraju znati kako je hrvatski put do neovisnosti bio jako težak. Nije ga iskusila nijedna država članica Europske unije, nijedna moderna europska demokracija. Tijekom ljeta i jeseni te 1991. pogibelj je prijetila svakome od Iloka na istoku, do Prevlake na jugu.

A u strahu se živjelo na zapadu i na sjeveru od zračnih napada.

Da neprijatelj hrvatske neovisnosti nije prezao ni od čega svjedoči zračno bombardiranje Banskih dvora 7. oktobra 1991. godine, u Europi nezabilježen i nikada kažnjen zločin.

Bio je to pokušaj fizičke likvidacije, ubojstva legitimno i demokratski izabranog hrvatskog vodstva. Činili su sve da stanu na put hrvatskoj neovisnosti, ali uzalud jer volju naroda nisu mogli osporiti niti promijeniti”, istaknuo je predsjednik.

“Svojim susjedima nećemo diktirati kako će živjeti…”

Ne govorim sve ovo da bismo živjeli u prošlosti, baš suprotno – zarad sigurne nam budućnosti. I naši ratnici i generali – čije riječi slušam zadnjih mjeseci na svečanim obilježavanjima ustroja slavnih postrojbi Hrvatske vojske – stalno govore da je rat gotov i da se moramo okrenuti budućnosti.

Jedan od naših slavnih ratnih zapovjednika prije nekoliko dana u Dalmaciji, u Sinju pozvao je suborce da pljeskom odaju priznanje našim sugrađanima srpske nacionalnosti koji su se skupa s Hrvatima borili za svoju zemlju, za Hrvatsku.

Svojim susjedima nećemo diktirati kako će živjeti, nećemo određivati kada će slaviti, a kada tugovati. Za njih imamo prije svega poruke mira i riječi istine. Istina za Hrvatsku nije bolna odnosno nitko je se ne bi trebao stidjeti.

Leave your vote