Zoran Milanović o Miloradu Dodiku: “Nekima je čudovište, a meni je sagovornik, ja mu neću uvesti sankcije”

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je ponovo komentirao situaciju u BiH, pojačane snage EUFOR-a na ulicama Sarajeva i kazao da BiH nije Rusija ili Ukrajina.

“Naš zračni prostor na putu prema Sarajevu prelijeću avioni s francuskog nosača Rafalei. Jest jedna pojačana prisutnost EU zbog ove tenzije i grozote rata, ali ja ovome ne pridajem nekakvu posebnu pažnju, jer smatram da nema načina da to eskalira u oružani sukob.

To nije Rusija, nema sto, dvjesto hiljada vojnika, nema nijednog tenka, nema ničega, EU time pokazuje nekakavu svoju snagu”, rekao je Milanović.

Dodao je da su Ukrajina i Rusija jedno, a ovo nešto sasvim drugo.

Na pitanje o tome da li je Gruziji mjesto u NATO-u, rekao je da ne zna ništa o tome, ali da će se tome suprotstaviti. Rekao je da Evropski parlament ne uvodi nikakve sankcije Miloradu Dodiku.

“Ne volim hajke, obično ih predvode kukavice i oni koji se kad zagusti sakriju u prvu rupu. Dodik je predstavnik srpskog naroda koji tamo živi i saradnik kojeg poznamo i kojeg poznam. Strahujem od onih koje ne poznam, posebno ako su dovedeni za ruku.

Kao i Milorad prije 20 godina, pa se pretvorio u ovo što je sada. Nekima je čudovište, meni je sagovornik. Ja mu neću uvesti sankcije”, rekao je Milanović, prenosi Večernji list.

O Dodikovim idejama o odtcjepljenju Republike Srpske Milanović je rekao: “Čujte, imam i ja blesavih ideja, kao i vi. Jedno su ideje, jedno je politička retorika, a drugo ono što je stvarno realno i što se stvarno želi postići onime što se govori.

Dok nema nasilja, a nema ga, to je za mene sagovornik. Čak i Vučić je sagovornik u ovakvoj situaciji kada trebaju odlučiti gdje. Podržavaju Rusiju, u redu, srpska posla”.

Dodao je kako treba biti oprezan kad je riječ o sankcijama Rusiji.

“Tu treba biti oprezan, da se ove sankcije ne pretvore u odmazdu i u zulum. Koga treba kazniti, treba kazniti. Ja sam prije dva mjeseca sjedio u loži s vrhom ruske oligarhije kao s prijateljima. Gotovo. Akcidentalni prijatelj”, naglasio je.

Evropski parlament danas će raspravljati o situaciji u Bosni i Hercegovini, ali se očekuje da tema budu i potencijalne sankcije političarima iz Republike Srpske.

Prema zvaničnom dnevnom redu, naša zemlja jedna je od tema poslijepodnevne debate u Evropskom parlamentu. Očekuje se da će biti diskusije o sankcijama političarima iz RS-a zbog njihovih antiustavnih djelovanja, odnosno napada na suverenitet BiH i stabilnost.

Lider SNSD-a Milorad Dodik i njegovi saradnici u proteklom periodu pokrenuli su aktivnost za povrat nadležnosti s državnih institucija na entitet u nekoliko oblasti, uključujući pravosuđe.

Dodatni motiv za snažniji odgovor Evropske unije Dodiku je i ruska invazija na Ukrajinu. Dodik se smatra Putinovim igračem na Zapadnom Balkanu i postoji strah da bi on, po nalogu Moskve, mogao raditi i na dodatnoj destabilizaciji regiona.

Nadležnost za uvođenje sankcija je na Vijeću EU i Evropskoj komisiji, ali Evropski parlament, kao zakonodavno tijelo EU, ima snažan utjecaj na kreiranje evropske politike.

Podsjetimo, zastupnica u Evropskom parlamentu Tineke Strik (Zeleni) nedavno je uputila pismo visokom predstavniku za vanjske poslove EU Josepu Borrellu, u kojem traži produžavanje okvira za sankcije, koji bi omogućio kažnjavanje onih koji krše ustav i integritet BiH.

Zbog aktuelne političke situacije i krize u Bosni i Hercegovini, brojni EU parlamentarci zahtijevaju produžavanje okvira koji će Evropskoj uniji i dalje nuditi mogućnost za sankcionisanje političara koji destabiliziraju situaciju u BiH.

“Od ključne je važnosti za EU da ima alate kojima će nametnuti posljedice za one koji narušavaju Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Neprodužavanje okvira za sankcije u trenutnoj krizi poslalo bi evidentno pogrešan signal i imalo bi negativne posljedice na situaciju u Bosni i Hercegovini”, navodi se.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.