Zoran Tegeltija “odgovorio” Denisu Bećiroviću na pitanje šta je poduzeo po pitanju napada na ustavni poredak BiH

Zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović (SDP BiH) uputio je sredinom februara delagatsko pitanje Zoranu Tegeltiji (SNSD) predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, a u vezi s potezima Narodne skupštine Republike Srpske koji predstavljaju napad na ustavni poredak.

Pitanje je glasilo: “Šta je konkretno učinilo Vijeće ministara BiH s ciljem informisanja garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma (SAD, EU, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Ruska Federacija) i UN-a o opasnom i agresivnom napadu organa bh. entiteta Republike Srpske na ustavni poredak BiH?”.

Tegeltija je nakon dva mjeseca odgovorio da institucije RS-a samo pozivaju na poštivanje Dejtonskog sporazuma te da u njihovim postupcima nema antidržavnog djelovanja.

Upitne odluke NSRS

“Odluke Narodne skupštine RS ne predstavljaju ‘opasan i agresivan’ napad na ustavni poredak već upravo pozivanje na poštovanje slova Dejtonskog mirovnog sporazuma i njegovog Aneksa 4 tj. ustava BiH”, stoji u Tegeltijinom odgovoru.

Dalje, šef Vijeća ministara BiH navodi kako Narodna skupština RS-a kao zakonodavni organ donosi odluke iz svoje nadležnosti na osnovu Ustava RS-a, Poslovnika i drugih podzakonskih akata.

“Odluke Narodne skupštine su javne i objavljuju se u Službenom Glasniku RS-a i samom njihovom objavom smatra se da su sa istim upoznati građani, institucije i predstavnici međunarodnih organizacija i ambasada u BiH”, naveo je u odgovoru Tegeltija.

Tegeltija smatra kako se iz aktivnosti visokog predstavnika i sudeći po izjavama članica PIC-a može zaključiti da su isti upoznati sa predmetnim odlukama Narodne skupštine RS-a te da nema potrebe da ih i Vijeće ministara BiH upoznaje po tom pitanju.

“Odluke Narodne skupštine mogu se po predviđenoj proceduri osporavati pred Ustavnim sudom RS-a kao i Ustavnim sudom BiH”, istakao je Tegeltija.

Napomenuo je da zalagati se za suverenitet BiH što po međunarodnom pravu podrazumijeva “suprema petsas” tj. da u državi mora postojati vlast koja je stvarno nezavisna od bilo koje države a sa druge strane tražiti da predstavnici drugih država sankcionišu legalno izabrane organe je neuvažavanje svojih institucija i države.

Za kraj odgovora Telegltija je Bećiroviću naglasio da je mišljenja kako je jasno zagovaranje unitaritičke BiH i pozivanje na intervenciju drugih zemalja antidejtonska i antidržavnu politiku.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.