Zukan Helez održao sastanak s američkim vojnim izaslanikom i uputio poziv Dodiku

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez primio je danas u hitnu posjetu vojnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH brigadira Erica Adamsa. Sagovornici su razgovarali o složenoj političkoj situaciji u BiH, ali i o obuci pripadnika Oružanih snagama BiH s kolegama iz Oružanih snaga SAD.

Poštujući odredbe Zakona o zrakoplovstvu BiH i Zakona o odbrani BiH, Helez je odobrio današnji prelet tri američka aviona, od čega dva borbena F-16, preko teritorija BiH, radi unaprijed planirane vježbe sa specijalistima za navođenje i kontrolu bliske zračne potopore (JTAC) iz sastava OS BiH i OS SAD .

“Hvala vam što pomažete da osnažujemo državu BiH.

Najavljeni preleti amričkih aviona jasno pokazuju posvećenost nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, kao i potvrdu snažnog i neraskidivog prijateljstva i partnerstva između SAD i BiH.

Bilateralna vježba JTAC timova iz sastava Specijalnih snaga OS SAD i OS BiH, dan uoči obilježavanja neustavnog dana RS, pokazuju da američka potpora teritorijalnom integritetu nije samo deklarativna te da SAD neće mirno posmatrati antidejtonsko djelovanje vlasti u entitetu RS,” rekao je Helez brigadiru Adamsu.

Adams je zahvalio Helezu na uspješnoj saradnji te izrazio uvjerenje da će se dalje zajedničke aktivnosti nastaviti u cilju osiguranja mira, sigurnosti i stabilnosti u BiH.

“Pozivam Milorada Dodika i vlasti RS-a da odustanu od antidejtonskog djelovanja, secesionističke politike i politike 90-tih, te da se okrenemo euroatlanskim integracijama i našu zemlju približimo EU i njenim vrijednostima.

Članstvo naše države u EU i NATO savezu najviše donosi građanima BiH, a to su prijeko potrebna stabilnost, sigurnost, vladavina prava i ekonomski napredak”, zaključio je tim povodom Helez.

Kao što je ranije saopćila američka ambasada u BiH dva lovca F-16, “borbeni sokolovi,” Američkog vazduhoplovstva izvest će bilateralnu kopneno-zračnu vježbu sa JTAC timovima iz sastava Specijalnih snaga Vojske SAD i (SOF) i Oružanih snaga BiH (OSBiH) na području Tuzle i Brčkog danas, 08. januara u poslijepodnevnim satima.

Američke letjelice vratit će se u bazu odmah nakon završetka misije.

Sposobnost brzog razmještanja, lociranja mete i povratka u bazu pokazuju kapacitete SAD da projiciraju snagu bilo gdje u najkraćem mogućem roku i da djeluju zajedno sa saveznicima i partnerima.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.