Žustra reakcija iz kabineta Željka Komšića, odgovorili Galiću: “Imenovanje generala je isključiva nadležnost Predsjedništva Bosne i Hercegovine”

Nakon što je zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine, brigadir Slaven Galić, uputio je predsjedavajućoj Savjeta ministra BiH Borjani Krišto dopis u kojem, kako je navedeno, “ukazuje na drastično kršenje zakona i procedura propisanih Zakonom o obrani BiH i Zakonom o službi u OS BiH pri imenovanju generala u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine”, tvrdeći da je nezakonito provedeno smjenjivanje penzionisanog general bojnika Marka Stojčića sa dužnosti Zapovjednika zapovjedništva za podršku OS BiH jer to učinjeno bez prijedloga ministra odbrane, reagovali su iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništvo BiH.

Žustra reakcija

“Imenovanje generala je isključiva nadležnost Predsjedništva Bosne i Hercegovine po Zakonu o odbrani Bosne i Hercegovine, član 12, tačke, i. j. k. General Stojčić nije imenovan zato što nema odgovarajuću školsku spremu. Osim toga Stojčić je ispunio uslove za penzionisanje”, navode iz Kabineta.

Navode takođe navodi kako Martin Propadalo ispunjava sve uslove za imenovanje, shodno članu 116. Zakona o službi u Oružanim snagama i članu 19. Pravilnika o unaprijeđenju vojnih lica, Službenik glasnik BiH br. 34/23.

Podsjetimo, Galić je rekao kako je posljednja prepreka za potvrđivanje ovih odluka Parlament BiH koje je pozvao na “glas razuma.”

Galić je, između ostalog, pozvao Tužilaštvo BiH da utvrdi na koji način se ime ‘kandidata’ za visoku poziciju pojavilo pred
Predsjedništvom BiH “ako nije dostavljeno od zakonskog predlagača, ministra odbrane BiH”.

“Kršenje odredbi članaka Zakona o odbrani BiH i Zakona o službi u OS BiH oko imenovanja, smjenjivanja i penzionisanja generala u OS BiH od Predsjedništva BiH bez prijedloga ministra odbrane samo da bi se uvažili lični interesi pojedinih članova Predsjedništva,

a koji su na štetu hrvatskog naroda dovodi u pitanje i primjenu odredbi članka 84. (Aktivnosti za prijem u NATO) Zakona o odbrani BiH koji nalaže aktivnosti svih nivoa vlasti za prijem BiH u NATO”, navedeno je u zaključku dopisa upućenog Borjani krišto.

Navedeno je i kako će posljednja prepreka da “nezakonita Odluka Predsjedništva BiH bude nepotvrđena” biti Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

“Ako izostane glas razuma u Predstavničkom domu, preostaje Dom naroda.

I na kraju, kršenje odredbi Zakona je kazneno djelo, podliježe kaznenoj odgovornosti te je poziv Tužilaštvu Bosne i Hercegovine da formira predmet i utvrdi kako i na koji način se ime predsjedničkog kandidata pojavilo pred Predsjedništvom BiH

ako nije dostavljeno od zakonskog predlagača, ministra odbrane”, stoji na kraju dopisa zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine, brigadira Slavena Galića.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.