Žustra reakcija, Miro Lazović oštro odbrusio predsjedniku RS Miloradu Dodiku: “Sasvim je jasno da je država BiH vlasnik dva entiteta”

Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca 1990, predsjedavajući Vijeća za provedbu Deklaracije o ustavnim i drugim reformama u Bosni i Hercegovini (BiH), te nekadašnji predsjednik Skupštine RBiH, odgovorio je Miloradu Dodiku, predsjedniku RS.

Njegov status prenosimo u cjelosti.

“Ako nam otimaju imovinu mi nećemo ostati u BiH”… ljutito nam saopštava Predsjednik RS Milorad Dodik. A gdje će se uputiti to nam ne saopštava. U svojoj ljutnji nas uvjerava da BiH nema svoje imovine, da sukcesija bivše Jugoslavije ništa ne znači i da su entiteti vlasnici imovine.

Kako ljutnja zamagljuje vidike on sebi i svojim podanicima stvara lažnu iluziju da je BiH nastala u novembru 1995 godine kao tvorevina koju su formirali dva entiteta RS i FBiH. Svakako da ništa od ovoga nije tačno.

Nepoznata nedođija

Prije nego povede RS u neizvjesnost i nepoznatu nedođiju Milorad Dodik bi trebao dati odgovore na slijedeća pitanja:

1) Da li je tačno da je RBiH od strane Evropske Zajednice (sadašnje EU) međunarodno priznata 6. Aprila 1992. godine, a od SAD 7. aprila?

2) Da li je tačno da su Ujedinjene nacije 22. maja 1992. prihvatile RBiH u svoje članstvo?

3) Da li je tačno da je RBiH u Dejtonu 1995 godine prihvatila da njeno unutrašnje ustrojstvo bude modificirano kroz entitetsku organizaciju)

Ako će biti iskren Milorad Dodik bi morao potvrdno odgovoriti. Da, tačno je.

Nepobitne činjenice

Pošto su to nepobitne činjenice onda je sasvim jasno da je država BiH vlasnik dva entiteta. Bez BiH entiteti ne mogu postojati.

Po toj logici BiH je ujedno i vlasnik imovine koja se nalazi na prostoru dva entiteta.

To istovremeno ne znači da niži nivoi vlasti – entiteti, kantoni, opštine – ne trebaju biti vlasnici određene imovine.

Dakle, nije rješenje u prijetnjama odlascima i cijepanjem BiH već u zakonskoj regulativi na nivou Parlamentarne Skupštine BiH koja će odrediti status državne imovine.

Zakonom se treba utvrditi koja imovina je vlasništvo BiH a koja nižih nivoa vlasti i šta se od državne imovine može dati na korištenje entitetima, kantonima ili lokalnim zajednicama.

To je jedino ispravan put koji garantuje i entitetsko vlasništvo a ne laž Milorada Dodika da će nestati RS i srpski narod ukoliko o imovini ne odlučuje isključivo entitetska vlast – napisao je Lazović na Facebooku.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.