in , ,

Žustre reakcije SBB i SDA nakon skandaloznog ponašanja premijera Crne Gore

Reakcija SBB i SDA nakon sramotnog postupka Zdravka Krivokpića, premijera Crne Gore

Predsjednica bosanskohercegovačkog entiteta RS Željka Cvijanović zahvalila se premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću za koga je kazala da je čestitao tzv. dan RS, nakon čega su uslijedile brojne reakcije iz Bosne i Hercegovine.

Reagovali su i iz Stranke demokratske akcije (SDA) koji su osudili čestitku premijera Crne Gore.

“Činjenica da je novoimenovani premijer Crne Gore uputio čestitku povodom praznika, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim i diskriminatornim, ukazuje na temeljitu promjenu u odnosu vlasti Crne Gore prema Bosni i Hercegovini, uprkos porukama nove Vlade da neće biti satelit Beograda. Nadalje, činjenica da je Krivokapić čestitku uputio tajno ukazuje na podmuklost njegovog pristupa, kao i na licemjerstvo Krivokapića koji je uvjeravao sve da neće narušavati odnose u regionu, vraćajući na mala vrata zločinačke politike iz 90-ih koje simbolizira 9. januar“, istakli su iz SDA.

“S obzirom na netransparentnost čestitke, pozivamo i ostale članove Vlade Crne Gore, prvenstveno zamjenika premijera Dritana Abazovića i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića, da pojasne da li je riječ o zvaničnom stavu Vlade ili se samo radi o ličnom stavu Krivokapića. U svakom slučaju, odluka premijera Crne Gore da ne poštuje odluke Ustavnog suda BiH, i da time potkopava vladavinu prava u Bosni i Hercegovini, ne može proći bez štetnih posljedice po odnose između dvije zemlje“, dodaje se u reakciji SDA.

I iz Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) reagovali su na isti čin te istakli da su iznenađeni nepromišljenim i krajnje lošim postupkom novog premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića “koji je čestitanjem neustavnog praznika jednog bh. entiteta, istovremeno pokazao veliko nepoznavanje historijskih i pravnih činjenica, nepoštivanje institucija i pravnog poretka naše zemlje, te očiglednu namjeru da doprinese vanjskoj destabilizaciji i narušavanju suvereneiteta i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine“, kako je navedeno u saopćenju SBB-a.

“SBB traži od Ambasade Crne Gore u Bosni i Hercegovini da se hitno očituje o ovom nedvosmisleno pogrešnom postupku premijera Krivokapića, te da bosanskohercegovačkoj javnosti objasni da li negiranje ustavnog poretka, Ustava i Ustavnog suda BiH predstavlja zvanični stav Vlade Crne Gore ili nesmotren potez koji zaslužuje oficijelno izvinjenje“, kaže se u saopćenju SBB-a.

Cvijanović je prilikom jučerašnjeg obilježavanja neustavnog Dana RS rekla da je zahvalna i premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću koji je poslao čestitku povodom toga – prenosi N1.

Institut za istraživanje genocida Kanada: “Pozivamo Stefana Kaufmana i Raimunda Hasera da se izvinu žrtvama genocida u BiH!”

Pohvalna inicijativa iz RS dobila podršku: Bosna i Hercegovina će nakon više od decenije ponovo imati žensku rukometnu reprezentaciju