Žustro obraćanje Senada Hadžifejzovića tokom Centralnog dnevnika: “Da, u tome je kvaka… Ići ćemo pravnim putem, poštujemo državu i sistem ma kakvi su – i šaljemo prigovor, odgovor Vijeću RAK-a”

Senad Hadžifejzović je tokom Centralnog dnevnika na Face televiziji imao veoma žustro obraćanje, a objavljen je i snimak njegovog odgovora nakon rigorozne kazne RAK-a. U nastavku prenosimo neke njegove riječi, a cijeli snimak pogledajte ispod.

“Draško nama ima da plati, jer ćemo ga sudski, pravno ganjati do Strazbura – on ima da plati nama što mi njega…

Rekosmo neku noć u ovoj emisiji da RAK razjeda, uništava naše društvo. Rak društva, rak sistema, rak vlasti. I mi imamo rak. Rak koji razara medije. Regulatorna agencija – RAK, kaznila je FACE s 15.000 maraka. Nemamo pojma zbog čega.

Zato što smo rekli „umiriti“, zato što smo figurativno, medijski dozvoljivo, u okviru medijskih sloboda, simbolično kao opsovali u programu direktora RAK-a Draška i političke mu šefove – Dodika, Čovića i Izetbegovića, zato što je jedan drugi Senad novinar u našem programu rekao da bi trebalo Senada…

„Visoka kazna FACE televiziji je osveta zbog kritičkog odnosa televizije prema direktoru RAK-a Drašku Milinoviću“ – zvanično objavljuje Vijeće za štampu u BiH.

A, kaznu nam je napisao i potpisao baš taj Draško. „Ova kazna je – piše Vijeće za štampu – osvetnički potez, presedan u novijoj historiji regulacije medija. Takva neviđena praksa otvara mogućnost zvaničnicima, političkim centrima moći, kojima se ne sviđa nešto što su čuli o sebi – da traže drakonske kazne zloupotrebljavajući mehanizme – u mom prijevodu – sistem, vlast, agencije. Još jednom, svi koji kažu da je novčana kazna previsoka, a to govore dobronamjerni ljudi i pišu zvanične institucije – griješe.

Nije uopšte pitanje kazne, novca – mada, naravno jeste, već je pitanje – kazne. RAK nije mogao dokazati, čak je i državna agencija zvanično utvrdila da ne može dokazati da sam izgovorio tu poganu riječ – ali, ima naredbu od politike da nas mora kazniti.

U tome je kvaka – imaju dokaz da to nisam izgovorio, ali kažnjavaju. Zbunjujući dopis – kaznu RAK-a možemo prevesti ovako: sabrali su tri slučaja iz naših emisija i sročili neku kumulativnu kaznu iako su nas prije toga zvanično obavijestili da državna agencija, dakle i oni – RAK, ne mogu dokazati da sam izgovorio tu riječ. Nisam izgovorio tu riječ. U ratu je nisam izgovorio.

Da jesam izgovorio – vjerujte, znate mi, ja bih to odmah priznao, i ne bi bilo drame. Ključno pitanje ovdje je – da li nas je RAK kaznio ili njegov direktor – Draško? Draško. Kako? Po naredbi, političkoj”, naveo je između ostalog Hadžifejzović.

“U programu FACE-a, u nekoj trećoj emisiji, autorskoj, jedan drugi Senad novinar zaista je izgovorio tu riječ. Iako je ta riječ izgovorena u vrlo jasnom kontekstu – ona je odgovor, suštinski odgovor RAK-u, poruka RAK-u da novinari znaju, vide šta RAK želi ovom Senadu i ovoj televiziji – RAK, tj. Draško je i tu rečenicu ubacio u kolektivnu optužnicu, nazor kompilaciju i zbog nje nas kaznio.

Nije propust Draškov već namjera – u dopisu RAK-a – presudi, namjerno ne navodi da je tu rečenicu izgovorio Pećanin, već voditelj, tako lažući na papiru podmeće da sam je ja izgovorio.

Sada naša kompilacija, kratko: ne prihvatamo presudu. Nije u pitanju novac, da je ijedna marka, ne prihvatamo kaznu ni od jedne marke. Tužit ćemo Milinovića. Ići ćemo pravnim putem, poštujemo državu i sistem ma kakvi su – i šaljemo prigovor, odgovor Vijeću RAK-a. Da, u tome je kvaka. RAK ima svoje Vijeće. To Vijeće čine osobe poznate široj javnosti. Neću imena, ali hoću profesije – novinari, profesori, doktori nauka, rektori, decani, to Vijeće će odlučivati o našem prigovoru – odgovoru.

I, tek nakon odluke vijeća će se znati, ćete znati, ćemo znati šta slijedi. Dakle, nama je presudila jedna osoba, politički postavljena na mjesto direktora RAK-a Draško Milinović. Upitno je, to i istražujemo ko je od pojedinaca iz RAK-a i da li uopšte učestvovao u ovom politički montiranom procesu uništavanja jedne televizije i konačno – čekamo odluku Vijeća RAK-a.

Osim sudskim putem, Milinovića i odgovorne proganjat ćemo tužbama, dopisima, pismima svim međunarodnim institucijama koje se toliko kunu u slobode medija, svjetskim novinarskim organizacijama, institucijama za zaštitu ljudskih prava. I danas – iznenađenje, ne toliko lično koliko profesionalno. Država reaguje i stoji u zaštitu medija. Pjaf.

To što je pismo ambasadorima, institucijama uputila jedna novinarka koja je od prošle sedmice zamjenica ministra, ne umanjuje značaj ove završnice – država reaguje. Ali, poruka i državi: šta ste vi navalili na visinu kazne? Da, 15 milja je 15 hiljada, ali i da je kazna samo jedna marka – kazna je drakonska.

Nisam ono rekao, a ono što sam rekao je čista sloboda i pravo. I ako je iko pristojan, ja sam. Ta moja, naša novinarska generacija koja je prošla pakao rata, užas poraća, koja i sada živi ovaj sav besmisao i haos, koja uživo prenosi pljačku, laž, korupciju, otvorenu krađu – mi, ja, ta generacija nakon svega ima pravo da većinu političara zaista, stvarno, argumentima, dokazima zaganja u tri fine, tri fine.

Zatvorske ćelije. Eto, vidite da smo pristojni čak i prema kriminalcima i lopovčinama na vlasti. I razmislite samo – dok ja ovo pričam, branim profesiju, ali zapamtite – najviše branim vas, jer ako novinarima ukinu glas, vi nećete naći spas – šta mislite koliko su se para nakrali dok smo se mi, vi sikirali?, naveo je između ostalog Hadžifejzović.

Pogledajte njegovo cijelo obraćanje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.