Žustro saopštenje Demokratske fronte nakon susreta Željka Komšića i Christiana Schmidta: “Dostavit ćemo kancelariji visokog predstavnika zahtjeve za ocjenom ustavnosti koje se odnose na izborni proces”

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt održao je konstultacije sa domaćim političkim akterima u vezi sa mogućim izmjenama Izbornog zakona BiH.

Konsultacije su održane i sa liderom DF-a i članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

Iz kabineta Željka Komšića je saopćeno sljedeće:

“Ured Visokog predstavnika u BiH i kabinet člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine izvršili su konsultacije na kojima je zaključeno da će kabinet člana Predsjedništva BiH dostaviti kancelariji Visokog predstavnika BiH zahtjeve za ocjenom ustavnosti koje se odnose na izborni proces i izborni zakon BiH.

Naime, član Predsjedništva BiH Željko Komšić prema Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine uputio je zahtjev za ocjenu ustavnosti koji se odnosi na način odlučivanja i nadležnosti domova naroda, posebno sa stanovišta pokretanja vitalnog interesa, koji predstavlja alat za blokade,

te apelaciju dr. Slavena Kovačevića prema Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu koja se tiče aktivnog prava glasa, odnosno načina izbora u Zastupnički dom Parlamenta BiH, Domove naroda i Predsjedništvo BiH”, navedeno je na kraju.

Inače, Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt razmatra mogućnost nametanja izmjena izbornog zakona u BiH nakon što su ranije propali pregovori predstavnika političkih stranaka o tom problemu, tvrde u utorak neki bosanskohercegovački mediji ali i političari – prenosi N1.

Zastupnik Socijaldemokratske partije BiH Saša Magazinović na svom je Facebook profilu objavio kako su istinite medijske objave da se u Uredu visokog predstavnika (OHR) provode konzultacije s diplomatskim predstavnicima zapadnih država čiji je cilj usuglasiti odluku hoće li se izborni zakon doista mijenjati nametnutom odlukom i kakva će biti njezina sadržina.

“Učestali su pozivi iz različitih međunarodnih krugova”, napisao je Magazinović dodajući kako se visoki predstavnik trenutačno konzultira “o namjeri da izađe u susret HDZ-u izmjenama koje se odnose na uspostavu vlasti”.

O detaljima navodnih pregovora nema puno informacija a mediji prenose kako je moguće očekivati odluku o izmjenama izbornog zakona koje bi se odnosile na način popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH te na neke tehnilke prilagodbe kojima bi se spriječile krađe glasova.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.