Zvizdić navodi korake, potpuno je otkrio put, javnost mora znati: “Ovaj metod već isprobao notorni Milanović, a nažalost, slutim da istu namjeru, vođen sugestijama i lažima pojedinaca iz bh. entiteta RS, ima i Orban…”

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH), naveo je da matrica djelovanja pojedinih populističkih i ultradesničarskih dužnosnika postaje prepoznatljiva – od Milanovića do Orbana, te ih pobrojao:

“Prvi korak: Najava posjete BiH. Drugi korak: U međuvremenu, do datuma najavljene posjete slijedi brutalno vrijeđanje države BiH (Milanović: BiH je “big shit”), revizija historije (Milanović: Srebrenica je težak zločin sa elementima genocida”; “nisu svi genocidi isti”; “nisu sve žrtve iste”, itd) i islamofobno i rasističko vrijeđanje Bošnjaka (Muslimana) – (Orban: “Izazov u vezi sa BiH je kako integrirati zemlju sa dva miliona muslimana”).

Treći korak: Čekanje na reakcije na upućene uvrede prema državi BiH i Bošnjacima. Četvrti korak: Ciljano tumačenje reakcija na uvrede u formi sigurnosne prijetnje za onoga ko namjerava posjetiti BiH. (A logično je da će reagovati svaka institucija, narod ili pojedinac koji drže do svoje časti i dostojanstva i koji govore istinu, a preziru laži i potvore).

Peti i završni korak: Otkazivanje posjete uz izmišljeno i lažno obrazloženje da je BiH nesigurna zemlja u kojoj su prisutne radikalne grupe – uz ciljano targetiranje Bošnjaka. Ovaj metod je već isprobao notorni Milanović, a nažalost, slutim da istu namjeru, vođen sugestijama i lažima pojedinaca iz bh. entiteta RS, ima i Orban”, napisao je Zvizdić.

Ako Orban ipak, ne bude slijedio ovu matricu i odluči posjetiti BiH, navodi Zvizdić, biće to dobra prilika da se jednostrano i pogrešno informisani Orban uvjeri u suprotno, da se bliže upozna sa pravim vrijednostima BiH od kojih je multikulturalnost jedna od najvažnijih, da shvati da mu ljubitelji presuđenih ratnih zločinaca i secesionisti prikazuju lažnu sliku o BiH i Bošnjacima, da spozna – iako je to trebao znati – da su Bošnjaci stari i autohtoni evropski narod, da se podsjeti na neke momente iz zajedničke historije i na njegove ranije izjave o BiH, kako bi konačno shvatio da će u EU i NATO ući samo jedinstvena i cjelovita BiH kao višereligijska, multikulturna, građanska, demokratska i evropska država.

“I da, laž je da Orban ima moć da zaustavi pojedinačne sankcije evropskih zemalja. Kao što je greška, a vrijeme će to pokazati, Orbanova odluka da finansijsku pomoć usmjeri prema jednom bh. entitetu, umjesto prema državi BiH”, kazao je Zvizdić, dodajući:

“Inače, više puta i u različitim prilikama sam se susreo sa Orbanom u periodu od 2015. do 2019. godine. U tom periodu je Orban snažno podržavao euroatlantske integracije BiH i u svakoj prilici isticao da jedinstvena i multietnička Bosna i Hercegovina u mađarskoj vanjskoj politici ima status „počasnog susjeda“ i da će BiH ostati među vanjskopolitičkim prioritetima mađarskog djelovanja unutar EU, koje je snažno usmjereno daljnjem proširenju na Zapadni Balkan”.

Zašto je i zbog kakvih interesa Orban promijenio svoje stavove poslije par susreta sa Dodikom, zaključuje Zvizdić, brzo ćemo saznati i tada će i nama, a i EU sve biti mnogo jasnije.

Leave your vote

-1 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.