in , , ,

Arapska liga: Nezakonito otvaranje ambasade Kosova u Jerusalemu

Prethodno je i EU kritikovala odluku vlasti u Prištini o otvaranju ambasade u Jerusalemu

Otvaranje ambasade Kosova u Jerusalemu je nezakonito i Arapska liga se oštro protivi takvoj odluci, poručio je generalni sekretar ove regionalne organizacije arapskih zemalja Ahmed Aboul Geit.

„Svaka odluka o otvaranju ambasade u Jerusalemu je nezakonita jer je grad pod okupacijom i zato se ne mogu prihvatiti takve diplomatske odluke”, rekao je Geit, prenosi Tanjug.

„Odluka je također u suprotnosti sa međunarodnom saglasnosti u pogledu otvaranja ambasada u okupiranom Jerusalemu. Samo su dvije države prekršile to, SAD i Gvatemala“, dodao je.

Prethodno je i EU kritikovala odluku vlasti u Prištini o otvaranju ambasade u Jerusalemu.

Osuda i iz Evropske unije i Turske

Portparol EU-a Peter Stano kaže da je za žaljenje odluka Kosova da otvori ambasadu u Jerusalemu i da takvo ponašanje skreće Prištinu od pozicija EU-a kada je u pitanju taj grad.

„Kosovo je označilo EU integracije za svoj strateški prioritet i od njega se očekuje da se ponaša u skladu s tom obavezom”, kaže Stano.

”Ako se ispunjavate postavljene uslove onde ne možete ni da sanjate da ćete se ikada priključiti EU-u”, dodao je.

Osuda je stigla i iz Turske, koja se protivi kosovskom potezu, koji, kako kažu, krši rezolucije UN-a i međunarodni zakon.

“Jasno je da bilo kakav korak u tom smjeru podriva viziju o rješenju krize po principu dvije države”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske Hami Aksoy.

“Napustit ću sjednicu Parlamenta BiH, odbijte mi ovaj dan”

Na jednom mjestu otkrijte sve najbitnije događaje u BiH