in , ,

Bivša premijerka Jadranka Kosor direktno: “Šta kaže Dodikov jaran Čović o procesuiranju hrvatskih komandanata?

Jadranka Kosor, o zahtjevu Tužilaštva BiH za procesuiranje hrvatskih komandanata iz operacije Bljesak.

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor, komentarisala je zahtjev Tužilaštva BiH za procesuiranje hrvatskih komandanata iz operacije Bljesak.

“I kaj o ovim zamolnicama iz BiH da se progone hrvatski generali veli domoljub i Dodikov jaran Čović, kojeg se zove na Pelješki most kao skoro najzaslužnijeg čuvara europskih vrijednosti? Pozdrav iz Zagreba”, napisala je Kosor na svom Twitter profilu.

Prema hrvatskim medijima, na popisu tužitelja iz BiH su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.

Kako javljaju hrvatski mediji, hrvatski premijer Andrej Plenković će danas u Banskim dvorima primiti generale komandante i visoke časnike koji su sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji “Bljesak”, a čije procesuiranje traži Bosna i Hercegovina.

Sastanak će se održati u povodu zamolnice tužilaštva BiH za pružanje međunarodne pravne pomoći dostavljene temeljem Sporazuma između Vlade RH i Vlade BiH o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, javila je Hina.

Na sastanku će zapovjednicima objasniti situaciju, a nakon toga će se donositi odluke kojim koracima zatvarati ovo pitanje.

Plenković je u utorak ratnim zapovjednicima poručio kako optužnice ne postoje te da će ih Vlada zaštititi, kao i nacionalne interese.

“Vodit ćemo se bitnim načelom vladavine prava. Svaki potez koji radimo treba biti utemeljen na zakonu i na međunarodnim sporazumima koje imamo”, rekao je Plenković.

Prethodno je naglasio kako nikakvi pravni procesi neće dovesti u pitanje oslobodilački karakter operacija Bljesak i Oluja.

U odbranu generala stao je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, a zamolnicu je ocijenio sabotažom i trovanjem odnosa.

Velež večeras protiv Elfsborga, osiguran direktan prenos uz komentatorsku “palicu” Marjana Mijajlovića

“Ko ostavlja šporete i frižidere i baca ih u rijeke? Je li dijaspora došla i istresla ovo smeće ovdje oko nas, gdje snimamo?”