arhiv

Bivši visoki predstavnik u BiH bitno podcrtao: Ovo je ključna situacija u kojoj se BiH nalazi trenutno…

Događaji Posljednje Vijesti

Nekadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Wolfgang Petritsch govorio je o političkim dešavanjma u našoj zemlji, blokadi državnih institucija, Zakonu o zabrani negiranja genocida.

Upitan da prokomentira današnju smjenu glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić, Petritsch je rekao da ne može jer je to još nova vijest.

“Ali kada je riječ o principu, pozdravljam to što lokalne, relevantne vlasti, djeluju na način koji je u skladu sa zakonom.

Ako neko na tako važnom položaju ne radi ispravno moraju postojati posljedice za takvo ponašanje. Za mene to znači da BiH pokušava uspostaviti zakonske principe”, rekao je Petritsch.

Kazao je da je jako zabrinut za BiH koju je napustio prije 20 godina u fazi kada je bilo mnogo pozitivnih osjećaja i mišljenja da naša zemlja napreduje.

“U posljednjih deset godina ovaj pomak je stao. Vidim da nazaduje umjesto da ide naprijed zato postoji mnogo razloga.

Prvi je što se međunarodna okolina brzo promijenila, a drugi je da se demokracija mora promijeniti. Kada govorimo o političarima, obično ne rade dobro”, naveo je Petritsch.

Dodao je da nema dovoljno mladih političara koji bi donijeli novi duh saradnje.

“Taj slučaj s tužiteljicom je dio izgradnje nove i moderne BiH. To je za mene jedina nada. Bosanci i bosanske institucije moraju djelovati na način na koji će zemlja ići naprijed. Međunarodna zajednica, EU i ja stalno ponavljamo da je BiH dio Evrope.

BiH mora nastaviti da postoji i postati potpuno funkcionalna država”, dodao je Petritsch.

Prokomentirao je i trenutnu blokadu institucija BiH.

“Znam za razloge bojkota, ali ti razlozi nisu validni. Važno je priznati da je bio genocid. S druge strane to je postao izgovor za bojkot.

Teško će biti visokom predstavniku da privuče Srbe na svoju stranu, ali i Hrvate zbog Izbornog zakona. Ovo je ključna situacija u kojoj se BiH nalazi trenutno.

Zato sam rekao da postoji prijetnja postojanju ove države. Veliki gradovi, Brisel, Berlin, Pariz i ostali, moraju obratiti pažnju na trenutnu situaciju”, naveo je Petritsch.

Dodao je da se visoki predstavnik mora podržati. Na konstataciju da je izjavio da Valentin Inzko nije trebao nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida, Petritsch je rekao da je Inzku govorio da mora nastaviti raditi na pitanju Srebrenice.

“Samo kada Srebrenica i sve što se tamo dogodilo bude priznato o Srba onda će postojati mogućnost rada na pomirenju. Za mene Srebrenica, Potočari, Memorijalni centar nisu tu samo za žrtve i za preživjele.

Za mene je to na neki način mnogo važnije za Srbe. Oni moraju da se pomire s tim. Nisam uvjeren da će Zakon koji neće biti implementiran donijeti prave rezultate.

Trebali smo raditi, a to je nedostajalo proteklih 25 godina. Schwarz-Schilling je posljnedni nešto uradio za potočare tako što ih je uključio u dio državno zakona i tako su postali odgovornos države”, naveo je Petritsch za Hayat.

Leave your vote