Bošnjačko nacionalno vijeće Hrvatske brzo reagovalo na izjave Andreja Plenkovića: Očekujemo ispriku!

Događaji Posljednje Vijesti

Na 52. sjednici Vlade Hrvatske predsjednik Vlade nama susjedne države Andrej Plenković u uvodnom dijelu izlaganja je, čestitajući Svjetski dan Roma, izjavio kako je “trenutno romska nacionalna manjina druga po brojnosti u Republici Hrvatskoj, odmah iza srpske nacionalne manjine”.

“Ne znamo na temelju koje statistike je premijer Plenković izvukao ovakvu tvrdnju međutim ona ne odgovara činjenicama. Prema posljednjem provedenom popisu stanovništva u Republici Hrvatskoj 2011. godine druga po brojnosti nacionalna manjina je bošnjačka sa 31 479 pripadnika, dok je pripadnika romske nacionalne manjine izjašnjeno 16 975 pripadnika, dakle skoro upola manje.

Svjesni smo da činjenica kako Bošnjaci nemaju svoga autentičnog saborskog zastupnika bitno marginalizira njihovu ulogu u hrvatskom političkom životu, međutim nadamo se kako su ovakve netačne izjave plod nesmotrenosti, jer sve suprotno bilo bi zlonamjerno”, navodi se u reakciji koju je Plenkoviću uputio Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Hrvatske.

Bošnjaci su jedna od najbolje integriranih nacionalnih manjina u Hrvatskoj što se, dodaje Hodžić, “pokazuje na činjenici da su Republiku Hrvatsku prihvatili kao svoju domovinu, a što dokazuje i velik broj Bošnjaka koji su sudjelovali u Domovinskom ratu u obrani Hrvatske”.

“Od predsjednika Vlade RH gospodina Andreja Plenkovića, kao čovjeka koji je u javnosti poznat kao osoba koja inzistira na činjenicama i tačnom izvještavanju očekujemo ispriku pripadnicima bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj i ispravak ovog netačnog navoda u medijskom prostoru”, zaključuje Armin Hodžić u reakciji.

Leave your vote