in ,

Božo Ljubić tvrdi: “Ako neko misli da može ukinuti jednakopravnost na miran način, igra se vatrom”

O izmjenama Izbornog zakona BiH, odnosu vladajućih partija, apelaciji i EU putu BiH, odnosu HDZ prema svemu tome za Novi dan na N1 govorio je Božo Ljubić, predsjednik GO Hrvatskog narodnog sabor

O izmjenama Izbornog zakona BiH, odnosu vladajućih partija, apelaciji i EU putu BiH, odnosu HDZ prema svemu tome za Novi dan na N1 govorio je Božo Ljubić, predsjednik GO Hrvatskog narodnog sabora.

Dragan Čović kaže kako treba svim omogućiti da se kandiduju, ali da u Predsjedništvu mogu biti isključivo legitimni predstavnici Srba, Hrvata i Bošnjaka. Kakvo je vaše mišljenje?

“Da stvar koja nije jednostavna za početak pojednostavim zbog vaših gledatelja. Osnovni problem izbornog zakona BiH je tretiran kroz dvije presude, presuda Evropskog suda u predmetu Sejdić-Finci i presuda Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić. Problem je taj što se pripadnici nacionalnih manjina ne mogu kandidirati u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Dom naroda i sud u Strazburu je naredio da se mora promijeniti Izborni zakon i Ustav, kako bi se njima obezbijedilo da se kandidiraju. Problem Hrvata u BiH i razlika između građana hrvatske nacionalnosti u BiH i pripadnika nacionalnih manjina je u tome što se Hrvat može kandidirati, ali ne može biti izabran za člana Predsjedništva, ako to odluči bošnjačka većina u FBiH koja je to tri puta već odlučila i provela”, rekao je Ljubić i dodao:

“Dakle Ustavni sud BiH je naredio da se mora promijeniti izborni zakon i da se mora omogućiti svakom konstitivnom narodu legitimno političko predstavljanje tamo gdje je to ustavom predviđeno, a to je u prvom redu Predsjedništvo BiH i Dom naroda. Ja ću ovdje citirati samo jednu rečenicu iz odluke Ustavnog suda BiH. Ustavni sud BiH podsjeća da se prema općem načelu demokratije, pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru, onih koje predstavlja i čije interese zastupa. U tom smislu veza između onih koje predstavlja i njihovih političkih predstavnika na svim administrativno-političkim raznima je ta koja omogućava legitimitet predstavnicima zajednice. Dakle samo legitimitet predstavljanja stvara temelj za stvarno sudjelovanje i odlučivanje. Iz ovoga je onome ko želi znati jasno u čemu je problem i da se izborni zakon mora promijeniti.”

“Mislim da je problem u Bosni i Hercegovini, to želim reći zbog javnosti, što jedna strana, odnosno velikobošnjačka politika ne želi nikakve promjene u BiH kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva i Doma naroda. Izetbegović se nedavno, da tako kažem otvorio, na jednoj sesiji opskurne grupe zvane Klub 99, gdje je jasno rekao što je cilj. Cilj velikobošnjačke politike i svi trebaju znati da mi to znamo, nije čak ni da se ukine hrvatska kvota, već je zapravo da bošnjačka strana ovlada hrvatskom kvotom u FBiH i kada je u pitanju izbor člana Predsjedništva i izbor delegata u Dom naroda. Na osnovu toga bi bošnjačka politika, oni tako smatraju, imala stopostotnu vlast u FBiH, a dvije trećine vlasti na teritoriji BiH. Ja želim reći da su to iluzije, pa čak ponekad praćene i prijetnjama. Mi ćemo Hrvatima spustiti fenomen Komšić na niže razine, itd. To jednostavno nije izvodivo na dogovoran i miran način. Podsjećam sve da su u BiH četiri godine vojske tri naroda ratovale, da bi sačuvale svoj politički subjektivitet i konstitutivnost. Ako neko misli da može ukiniti jednakopravnost jednog naroda u BiH na miran i dogovoran način, on se tu igra vatrom”, kazao je između ostalog Ljubić za N1.

Pjevačica iz Banja Luke nakon izbacivanja nastavlja da pljuje po Zvezdama Granda: Žestoko se obrušila na Sašu Popovića!

Milorad Dodik opet provocira: “25 godina poslije, jedino rješenje da se uđe u proces mirnog razlaza”