in , , ,

Bruka i sramota: Ministarstvo odbilo finansirati fantastičnu Lanu Pudar i to iz bizarnog razloga, građani jako ljuti, a kako ne bi bili!

Lana Pudar, vjerojatno jedina nada naše zemlje za medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, nije dobila novac koji joj je prijeko potreban za pripreme

Ministarstvo je brojnim sportistima odbilo pomoći iz birokratskih razloga. Sve ovo je naišlo na velike osude javnosti.

Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH je odbilo finansijski pomoći 250 sportskih klubova i saveza koji su aplicirali za sufinansiranje u okviru projekta “Transfer za sport od značaja za Federaciju” – javio je Klix.

Ministarstvo je odbilo čak 618 projekata, a među njima se nalazi skoro 300 njih koje je podnijelo 250 sportskih klubova i saveza širom većeg državnog entiteta.

Neki od razloga za odbijanje pomoći klubovima i savezima koji jedva “krpe kraj s krajem” su poprilično bizarni – ili što bi se narodskim rječnikom reklo: “fali ti jedan papir”.

I dok su pojedini razlozi poput neplaćanja poreza u prošlosti ili nedostatka dokaza o utrošenim sredstvima i realizovanim projektima sasvim logični, ministarstvo je klubove i saveze odbijalo i zbog nevjerovatno banalnih stvari.

“Obavezna dokumentacija nije numerisana” i “Obavezna dokumentacija pogrešno numerisana (numerisane sve stranice dokumenata)” su jedni od najčešćih razloga odbijanja finansiranja projekata. Dakle, zbog takve banalnosti kao što je numerisanje dokumenata klubovima i savezima su odbijani projekti.

“Oni jednostavno ne razumiju da mi nismo učili da budemo profi pisači projekata, nego da smo učili kako praviti rezultate, trenirati djecu i praviti takmičare. Najveći dušman sportu je onaj ko je uveo da se sport finansira putem projekata, a ne isključivo na osnovu postignutih rezultata. I onda ti kroz projekt svako može proći, a da se nikad i nigdje nije takmičio. Zato nam i propadaju klubovi s dugogodišnjom tradicijom, a poplava je raznih udruženja koja se ne takmiče, a apliciraju i dobiju novac za neke projekte od kojih sport, konkretno takmičarski, nema koristi”, rekao nam je sagovornik iz jednog od klubova, koji je želio ostati anoniman.

Zaista, kada se proteklih godina pogledaju liste, jasno se vidi da je ovo ministarstvo dodjeljivalo novac za “sport od značaja za Federaciju” pravnim subjektima koji nemaju nikakve dodirne tačke sa sportom.

Ove godine, primjera radi, ministarstvo je odbilo aplikaciju Kluba vodenih sportova “Orka” Mostar pod nazivom “Trenažni proces/pripreme za OI Tokio 2021 – Lana Pudar” s navedenim razlogom “Obavezna dokumentacija pogrešno numerisana (numerisane sve stranice dokumenata)”.

Dakle, Lana Pudar, vjerovatno jedina nada naše zemlje za medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, nije dobila novac koji joj je prijeko potreban za pripreme zbog toga što su bile numerisane sve stranice na dokumentaciji koja je stigla u ministarstvo.

Zanimljivo, još jedna djevojka koja se bori za odlazak na Olimpijske igre – biciklistkinja Lejla Tanović nije dobila novac iz suprotnog razloga – dokumentacija nije numerisana.

Zbog numeracije svih stranica novac nije dobila ni ženska košarkaška reprezentacija BiH za učešće na Eurobasketu.

Ipak, “pobjednik” ovog birokratskog cirkusa je teniser Nerman Fatić. Razlog zbog kojeg je dobio odbijenicu glasi “Obavezna dokumentacija nije uvezana”. Prevedeno na bosanski jezik – nije zaheftao stranice dokumenta.

Kompletan spisak odbijenih projekata s razlozima odbijanja možete pogledati ovdje.

Ubrzo se ipak dogodio preokret.

Ministarstvo je nakon burnih reakcija javnosti reagovalo.

VEZANI TEKST:: Konačno malo lijepih vijesti iz Bosne i Hercegovine, ona je ovo sigurno zaslužila: Fantastična Lana Pudar će ipak dobiti pomoć Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH

Učesnica popularnog takmičenja Zvezda Granda Krstinja Todorović po prvi put pokazla supruga i dom

Vojin Mijatović “oprao na ruke” bh. političare, kakvu im je samo lekciju očitao: “Probudite se, najsiromašnija smo država u Evropi, sa najvećim stepenom korupcije!”