in ,

Christian Schmidt o blokadi državnih institucija: “Naći ćemo način da riješimo probleme, ali i ostale stvari, kao što su ekonomska pitanja i evropske integracije”

Dodao je da su institucije tu da rade u reakciji na poziv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića da smjeni Dodika.

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je na Bledskom forumu izjavio da zbog blokada državnih institucija “građani ne smiju da trpe”.

Prošlo je tačno mjesec dana od preuzimanja funkcija visokog predstavnika od Christina Schmidta. Već na početku mandata institucije Bosne i Hercegovine, koje bi visoki predstavnik treba štititi, nalaze se u ozbiljnoj krizi nakon odluke srpskih stranaka da blokiraju rad državnih institucija.

“Veoma sam optimističan da ćemo svi zajedno sjesti da razgovaramo i da ćemo naći način da riješimo te probleme, ali i ostale stvari, kao što su ekonomska pitanja i evropske integracije”, rekao je Schmidt.

Dodao je da su institucije tu da rade u reakciji na poziv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića da smjeni Dodika.

“Gospodin Dodik će ili morati promijeniti svoju politiku i postati konstruktivan ili će morati otići sa političke scene. On mora znati da ugrožavanjem države, on ugrožava i Dejtonski sporazum, a da je time ugroženo i ono što je nastalo Dejtonom, a to su entiteti”, rekao je Džaferović nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH.

Đonlagić upozorava Dodika i ekipu: “Bez odluke o privremenom finansiranju 7.000 uposlenika iz RS-a neće primiti platu”

Draško Stanivuković: “Schmidt ne treba smjenjivati Dodika, to zadovoljstvo neka ostavi narodu i nama”