in , ,

Ćudić, Eichorst, Konaković, Nikšić, Radončić i Palmer se oglasili nakon sastanka

.Matthew Palmer i Angelina Eichorst su stigli u Bosnu i Hercegovinu i od tada traju sastanci sa brojnim bh. zvaničnicima.

Matthew Palmer i Angelina Eichorst su stigli u Bosnu i Hercegovinu i od tada traju sastanci sa brojnim bh. zvaničnicima.

Radni ručak lidera opozicionih stranaka i zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za zapadni Balkan Matthewa Palmera i direktorice za zapadnu Evropu, zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove Angeline Eichorst u rezidenciji američkog ambasadora u BiH je završen.

Nermin Nikšić, lider SDP-a, nakon sastanka je izjavio kako su iznijeli svoje stavove oko izbora članova Predsjedništva.

“SDP je je spreman za oba rješenja”, kazao je Nikšić i pojasnio da su se tokom razgovora dotakli Doma naroda i problema opozicije – prenosi Radio Sarajevo.

Šef SBB-a Fahrudin Radončić je poručio da nema dizanja ruku na veresiju.

“Nije uredu da HDZ i SDA od 90-te godine vežu zastave, a da onda odgovornost za promjenu Izbornog zakona se prebacuje na opoziciju. Mi ne možemo glasati dok ne vidimo nešto kao rješenje, a ovdje nema rješenja. Nema dizanja ruku na veresiju”, poručio je Radončić.

VEZANI TEKST: Dragan Čović nakon razgovora o Izbornom zakonu: “Možemo u kratkom periodu doći do rješenja”

Lideri stranaka poručili su da se njihov prijedlog ne bi dopao liderima HDZ-a i SDA, međutim ni u jednom trenutku nisu konkretizirali šta je njihov prijedlog.

“Šokantna je količina političke nezrelosti koju su prezentirali Čović i Izetbegović. Opozicija će vrlo rado preuzeti odgovornost, ali ovi prijedlozi koje mi stavimo na stol neće se dopasti Izetbegoviću ni Čoviću”, kazala je Sabina Ćudić, koja je danas umjesto predsjednika Predraga Kojovića predstavljala Našu stranku.

Elmedin Konaković (NiP) je poručio da je sastanak bio produktivan, te je i on poručio to da se njihov prijedlog ne bi svidio Čoviću i Izetbegoviću, ali nije konkretizirao o kakvom prijedlogu se radi.

VEZANI TEKST: Nakon razgovora sa delegacijom EU i SAD Izetbegović poručio: “Sedam HDZ-ovih predstavnika?; Dakle, nisu najmalobrojniji”

Ispod pogledajte i jednu od današnjih izjava Matthewa Palmera.

“Najbitnije je da se ova pitanja što prije riješe, tu najprije mislim na ograničenu ustavnu reformu i izborni zakona”, istakao je Palmer.

“Želimo da ohrabrimo sve glavne aktere da rade na svim glavnim temama koje se tiču vladavine prava, posebno kada su u pitanju presude Evropskog suda ljudskih prava”, kazala je između ostalog Eichorst.

Mozgalica: Koja čaša ima najveću količinu vode u sebi?

Tuka, Arhiv

Dobar rezultat Amela Tuke na Dijamantskoj ligi u Stockholmu: U utrci na 800 metara osvojio je šesto mjesto!