in ,

Denis Zvizdić: Građani BiH neće moći putovati, ako ovako ostane

Istaknuo je da postoji veoma mala mogućnost da dođe do bilo kakvih devijacija kada je u pitanju nabavka vakcina

Inicijativa o izmjeni Zakona o lijekovima ranije je usvojena, ali do danas, 4. februara, ni jedan stanovnik BiH nije vakcinisan za šta ne postoji racionalno objašnjenje, niti opravdanje, kazao je dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (SDA).

“Ako ne počne ravnomjerno vakcinisanje na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, posebno medicinskih radnika, hroničnih bolesnika i osoba treće životne dobi, doći ćemo u situaciju da osobe iz jednog neće moći putovati u drugi kanton jer nisu vakcinisani”, mišljenja je Zvizdić

Podvukao je da Vijeće ministara u saradnji sa entitetskim vladama i odjelima za zdravstvo Brčko Distrikta imaju dovoljno nadležnosti da uđu u pregovore za direktnu nabavku vakcina, dodajući da nema nikakvog govora o preklapanjima nadležnosti.

“Država BiH jedini je subjekt međunarodnog prava koja je imala mogućnost da putem Vijeća ministara povede razgovore s proizvođačima vakcina i dobije najpovoljnije ponude vezane za one vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lijekove”, naglasio je.

Istaknuo je da postoji veoma mala mogućnost da dođe do bilo kakvih devijacija kada je u pitanju nabavka vakcina jer je Evropska agencija za lijekove odobrila tri vrste vakcina Pfizer, Moderna i AstraZeneca što znači da ne može doći do bilo kakve prevare u kvaliteti proizvoda.

“Te vakcine o kojima se govori odobrene su od najelitnije agencije za lijekove na svijetu i pokazale su visok nivo efikasnosti upotrebe od 70 do 94 posto – kazao je Zvizdić.

Veći problem, navodi Zvizdić, je što zemlje Evropske unije uvode zakone kojima se uvode takozvani Covid-pasoš i onaj ko nije vakcinisan neće moći ući u Evropsku uniju, što automatski znači da građani Bosne i Hercegovine neće moći putovati.

Aleksandar Vučić hitno razgovarao sa Vladimirom Putinom zbog Kosova, dobio “neočekivan” odgovor

Vraćaju se gledaoci na tribine bosankohercegovačkog kluba i ostalih klubova u ZHK