in

Dodikova ljubimica iz Doboja pitala Šemsudina Mehmedovića: “Da li je to potencijalno krivično djelo?”

Inicijativa Šemsudina Mehmedovića našla se pred kolegijem Predstavničkog doma, odmah je reagovala Sanja Vulić

Budući da na prošloj sjednici nije postojala entitetska većina iz Republike Srpske (protiv su bila oba bloka stranaka), inicijativa Šemsudina Mehmedovića našla se pred kolegijem Predstavničkog doma, koji čine Borjana Krišto, Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović.

Međutim, ni oni se nisu usaglasili, što znači da nas očekuje drugi krug glasanja u Domu, u kome je najmanje 10 glasova iz Republike Srpske potrebno da „sahrani“ priču o izboru teksta za “Intermeco”, koja se koristi od 1998. godine.

Poslanik SNSD-a Sanja Vulić kaže da ostaje pri ranijoj diskusiji, u kojoj se žestoko usprotivila inicijativi da BiH dobije tekst himne. Vulićeva smatra da prvo Federacija BiH treba da dobije himnu te grb i zastavu, koje nema od 2006. godine, ali je to pitanje za Parlament FBiH, prenosi “Srpskainfo”.

– Zašto se u PSBiH ne raspravlja o tome da Federacija nelegalno koristi grb i zastavu BiH od kada su ukinute federalne? Pa kad vidite dopis, neki memorandum Federacije i grb BiH, ne zna se da li je to dokument BiH ili FBiH. Da li je to dovođenje u zabludu i lažno predstavljanje, da li je to potencijalno krivično djelo, kršenje Zakona o zastavi i grbu BiH? Himna BiH postoji takva kakva jeste, primjenjuje se, izvodi se – kaže Vulić – prenosi Slobodna Bosna.

Podsjeća da je 2008. bila oformljena Komisija za izbor teksta himne BiH, koja je predložila tekst, ali on ipak nije usvojen.

– Ako nije tada, zašto neko misli da bi tekst bio usvojen sada? Moćna Španija, takođe, nema tekst himne i to joj ne smeta ni u jednom pogledu. Mehmedović je i 2016. predlagao sličnu inicijativu i ni tada nije dobila podršku. Takođe, Skupština Kantona Sarajevo je 2018. uputila inicijativu za tekst himne, jer je tadašnja predsjedavajuća istu “vokalizirala” i izvodila – rekla je Vulićeva.

Poslanik PDP-a Mira Pekić također kaže da ostaje pri glasanju protiv, jer smatra da u ovom momentu takva inicijativa nije dobrodošla.

– Vjerujem da će entitetska većina biti protiv, odnosno da će svi prisutni poslanici iz Srpske glasati protiv, osim Adila Osmanovića iz SDA – procjenjuje Pekićeva.

Šemsudin Mehmedović smatra da je BiH zbog nedostatka teksta za himnu izložena „poniženju i omalovažavanju“ prilikom svakog izlaska na međunarodnu scenu. Kako kaže, inicijativu u Parlamentarnoj skupštini pokrenuo je s ciljem da „konačno to jednostavno, a veoma važno pitanje riješimo na zadovoljstvo svih građana BiH“.

Bakir Izetbegović progovorio o navodnom “tajnom planu” njega i Dragana Čovića: “Ne postoji dogovor, vrijeme je da gradonačelnik Mostara bude Bošnjak”

VELIKI USPJEH AS HOLDINGA NA VIŠE KONTINENATA Ni kriza im ne može ništa, bh. slatkiši i brašno podebljali izvoz!