in ,

Emir Hadžihafizbegović u emotivnom obraćanju javnosti zbog Tešnja “otvorio dušu”: Osjećaj je bio kao da smo se našli na setu “Gori vatra”

Emir Hadžihafizbegović u novom filmu Pjera Žalice ima jednu od glavnih uloga – tumači lik bivšeg pripadnika Armije Bosne i Hercegovine, a sada je otkrio detalje o spomenutom liku, radnji filma, kao i o nedavnom priznanju koje je dobio u Češkoj.

Emir Hadžihafizbegović u novom filmu Pjera Žalice ima jednu od glavnih uloga – tumači lik bivšeg pripadnika Armije Bosne i Hercegovine, a sada je otkrio detalje o spomenutom liku, radnji filma, kao i o nedavnom priznanju koje je dobio u Češkoj.

U utorak su snimljene prve scene “Praznika rada” u sarajevskom naselju Bjelave, a rad na setu trajat će ukupno 33 dana sa pauzama, otkrio je Hadžihafizbegović.

Također, rekao je da igra lik bivšeg pripadnika Armije BiH – čovjeka koji 27 godina poslije rata živi u jednoj sarajevskoj mahali i radi kao automehaničar.

“Lik ima automehaničarsku radnju i uglavnom vrijeme provodi sa svojim ratnim drugovima i onima koji su inostranstvu, a priča zapravo govori o okupljanju prijatelja za 1. maj u sarajevskoj mahali”, otkrio je glumac.

Hadžihafizbegović je kazao kako mu je posebno drago što ponovo radi sa Žalicom: “Njegova poetika je nešto u čemu svaki glumac koji s njim radi uživa”.

Četvrta saradnja s Žalicom

Glumcu je ovo četvrti film po redu na kojem sarađuje sa sarajevskim rediteljem, prvi zajednički posao bio je na filmu “Gori vatra” iz 2003., zatim je uslijedio “Kod amidže Idriza” iz 2004., a posljednji je bio film “Koncentriši se, baba” iz 2020. godine.

“Žalica je čovjek operisan od sujete i za razliku od velike većine reditelja, spreman je da prima sugestije glumaca”, kazao je Hadžihafizbegović.

Rekao je i kako su se prve noći snimanja osjećali kao da su se našli na filmu “Gori vatra” koji je sniman 2002. u Tešnju te kako je sretan da će narednih mjesec dana dijeliti set s kolegama.

Hadžihafizbegović koji obnaša funkciju direktora Kamernog teatra otkrio je da glumačku ekipu filma pored glumaca koje smo mogli vidjeti na fotografiji Muhameda Hadžovića tj. srbijanskog glumca Borisa Isakovića, Aleksandra Seksana i Admira Glamočaka, čine i crnogorski glumac Branimir Popović, Branka Katić koja živi na relaciji SAD – Srbija, a tu su i: Jasna Žalica, Dženita imamović, Alen Goro, Vedran Đekić i Tatjana Šojić.

“Film je jedna kolektivna katarza i tu sve mora da funkcioniše počev od hrane koju ćeš jesti na setu do reditelja”, kazao je.

Glumac je otkrio da je atmosfera na početku snimanja uprkos hladnoći bila odlična i kako se to uvijek vidi na filmskom platnu i finalnom proizvodu.

Također, otkrio je da se poslije 37 godina i filma “Život radnika” ošišao naćelavo te kako će ta vrsta fizičke promjene biti jako bitna za lik koji igra.

Da bi u Bosni bio omiljen moraš biti prosječan

Hadžihafizbegović je prokomentarisao i vijest o filmskom maratonu koji će u njegovu čast biti organizovan u Češkoj te je otkrio kako je to djelo ambasadorice BiH Martine Mlinarević, kojoj se posebno zahvalio, kao i samim organizatorima festivala.

“Bio sam potpuno šokiran i sretan jer se zaista ne dešava jednom glumcu da iz jedne etablirane filmske zemlje kakva je Češka dobije ovakvo priznanje”, kazao je Hadžihafizbegović za Klix.

Poručio je kako mu je drago da ljudi van BiH i van regije Balkana prate njegov rad i sve uspjehe koje je ostvario na velikim evropskim i svjetskim festivalima.

Prokomentarisao je i situaciju u našoj državi i popularnost jeftinih sadržaja zbog kojih je kultura na margini zbog čega je zaključio: “Da bi u Bosni bio omiljen moraš biti prosječan”.

Istakao je da je organizovanje Filmskog maratona u Češkoj priznanje ne samo njemu nego cijeloj bh. kinematografiju te kako će to ostati dio njegovog umjetničkog backgrounda.

Ko bi rek’o čuda da se dese: Miralem Pjanić izgleda konačno “ugledao” svjetlo na kraju tunela!

Ramiz Salkić ne krije zabrinutost, iz Mostara poručio: “Prekinuti spiralu zločina nad našim narodom koji se ponavlja u kontinuitetu kroz historiju”