in , ,

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio da Izrael neće dopustiti Iranu da proizvodi nuklearno oružje

Iran je saopćio da je počeo obogaćivati uranij do 20 posto

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u ponedjeljak da Izrael neće dopustiti Iranu da proizvodi nuklearno oružje.

Iran je saopćio da je počeo obogaćivati uranij do 20 posto u podzemnom nuklearnom postrojenju Fordow, južno od glavnog grada Teherana, iako su svjetske sile dozvolile samo 3,67 posto.

Netanyahu je na Twitter profilu brzo reagirao i poručio da je to nedopustivo, prenosi Anadolija.

“Odluka Irana da nastavi kršiti svoje obaveze, povećanjem nivoa obogaćivanja uranija i jačanjem industrijske sposobnost obogaćivanja uranija u podzemnom nuklearnom postrojenju, ne može se objasniti ni na koji drugi način, osim kontinuiranom realizacijom njihove namjere da razviju vojni nuklearni program. Izrael neće dozvoliti Iranu da proizvodi nuklearno oružje”, naveo je Netanyahu.

Ograničavanje proizvodnje

Nuklearni sporazum između grupe zemalja pod nazivom P5+1 i Irana iz 2015. godine omogućio je Iranu obogaćivanje uranija najviše do 3,67 posto.

Prema sporazumu, Iran je, u zamjenu za uklanjanje ekonomskih sankcija, trebao ograničiti proizvodnju slabije obogaćenog uranija koji se koristi u civilne svrhe.

Nakon što je odlazeći američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz sporazuma, Iran je objavio da više nema obaveze prema tom ugovoru i od tada je nekoliko puta prekršio njegova ograničenja.

Agencije

VUKOTA GOVEDARICA “PROČITAO” MILORADA DODIKA: “Možda se desi i “Sanader” u Republici Srpskoj”

Nudili mu 40.000 eura da proda treći bubreg ali mu nikada nije palo na pamet da to uradi