in , ,

Milo Đukanović u Potočarima uputio jako snažne poruke: “Poklanjam se žrtvama genocida, ovo je samoopomena svima nama”

Milo Đukanović uputio jako snažne poruke.

Milo Đukanović uputio jako snažne poruke.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović stigao je danas u Potočare na komemoraciju povodom 26. godišnjice genocida i ukopa 19 žrtava genocida u Srebrenici.

“Tu sam da se poklonim žrtvama genocida u Srebrenici i da na taj način doprinesem da svi zajedno stanemo u odbranu civilizacijskih virijednosti i eventualno spriječimo ponavaljanje ovakvih događaja. Uvijek je obaveza pokloniti se žrtvama i čini mi se u ovom vremenu ništa manje važno podsjetiti da moramo biti svi odgovorni prema pokušajima relativiziranja ovog zočina i pokušaju da se te ideologije revitalizuju i opet zaprijete miru i stabilnosti.

Ovi događaji postiču kulturu sjećanja i kulturu odgovornosti i želio sam da boravkom ovdje doprinesem samoopomeni svih nas i da ne dozvolimo da se bilo gdje da se ponovo zločin genocida desi bilo gdje u svijetu”, kazao je Đukanović za BHT.

Đukanović se upisao u Knjigu žalosti gdje je upisao sljedeću poruku:

“Klanjam se sjenima žrtava Srebrenice. U Potočarima riječi gube na značaju, jer je ovdje balkanska istorija progovorila svojim najstrašnijim krikom. Pola vijeka nakon Holokausta, ovdje je još jednom ubijena evropska civilizacija.

Ostaje nam jednino da s neizmjernom tugom čuvamo sjećanja na nevine žrtve genocida i da žalimo što smo savremenici najvećeg zločina u Evropi nakon 2. svjetskog rata.

To nas obavezuje da ne dozvolimo reviziju istine o velikom srebreničkom stradanju.

Mir njihovim dušama.

Da se nikad ne ponovi.”

Obilježavanje godišnjice srebreničkog genocida u Australiji: U Kanberi položen vijenac u znak sjećanja na žrtve genocida, planirana i komemoracija

Godišnjica genocida obilježena u Mostaru, prvi put rijekom Neretvom zaplovio Cvijet Srebrenice