in ,

Milorad Dodik odmah žurno odgovorio: “Šefiku Džaferoviću je bolje da ne poteže to pitanje, priča o asimetriji je alibi za neuspjeli dogovor Hrvata i Bošnjaka”

Dodik ponovo po starom nastavlja da “zavlači” javnost nekakvim performansima pred zastavom, ali mu to slabo ide od ruke.

Džaferović i Dodik
Džaferović i Dodik

Dodik ponovo po starom nastavlja da “zavlači” javnost nekakvim performansima pred zastavom, ali mu to slabo ide od ruke. S druge strane, kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, lako mu je, jer u RS sve stranke imaju jedinstven stav. Ipak, u Federaciji nije baš tako što itekako ide u korist Dodiku i njegovom populizmu.

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a, rekao je na pres-konferenciji da je Šefiku Džaferoviću bolje da ne poteže pitanje funkcionisanja Vijeća naroda NSRS. Dodik je rekao da to tijelo nije predviđeno Dejtonom, da je nametnuto od visokog predstavnika – te da treba razmišljati o njegovom ukidanju.

Dodik je odgovarajući na pitanja reporterke N1 Adise Imamović još pojasnio šta je asimetrično rješenje za Izborni zakon, ko ga je vratio u pregovore, te da li je sa Matthewom Palmerom razgovarao o sankcijama koje ima od američkog State Departmenta.

“Džaferović je zadnji koji bi mogao da govori o Vijeću naroda. Vijeće naroda ne postoji u RS, to je nametnuto od stranaca”, rekao je Dodik.

“U FBiH Dom naroda je predviđen Dejtonom, za sve godine Srbi nisu nikada bili adekvatno predstavljeni. Njegovo zalaganje je deplasirano, nije fer. Imali su priliku da se pokažu kako se ophode prema drugima”, izjavio je Dodik.

“Do zadnjih izbora nikada nismo imali popunjenu delagaciju Srba. Nikada nisu htjeli da riješe to pitanje. U Vijeću naroda je to riješeno. To u FBiH nikada nisu htjeli da urade. Ono što treba razmišljati je da se ukine Vijeće naroda. Bolje mu je da ne poteže to pitanje. To je dio nasilja međunarodne zajednice”, rekao je Dodik.

Dodik o ‘asimetričnim rješenjima’

Za Milorada Dodika priča o asimetriji je alibi za neuspjeli dogovor Hrvata i Bošnjaka, a potežu ga Bošnjaci.

“Bošnjaci to potežu kako bi se time zalagali i za rješenje da se ništa ne bi desilo. Nemam ništa sa izborima u FBiH, članova Predsjedništva. Neka ga biraju dirketno, na Marsu, da prođe kroz skenere. Nema ništa protiv. Ali ako očekuju da ćemo mi zbog kvazistava kojeg slušamo 15 godina nešto mi mijenjati – neka ne očekuju. To je zabludna priča”, naveo je Dodik.

On je ponovo poručio da je dobro pročitao Rezoluciju SDA iz 2019. godine, gdje se zalažu za ukidanje entiteta i slično.

Šta će biti sa sankcijama?
“Slušajte, veliki su arogantni i pokušavaju da kažu ako ne ispoštujete ciljeve koji oni postavljaju – bolje da uzmeš kalauz i sam sebe zatvoriš. Mogu da prijete koliko hoće. Evo ja sam pod sankcijama četiri, pet godina i uopće se ne osjećam loše”, odgovorio je Dodik na pitanje reporterke N1.

Dodik tvrdi da ga SAD sankcioniše “pod stanovištima koji su lažni”, te je rekao da je Eric Nelson na jednoj TV emisiji izjavio da je Dodik sankcionisan zbog kršenja Dejtonskog sporazuma, a ne zbog finansijskih malverizacija.

Istakao je da dokle god bude biran od naroda – vodit će politike koje us najbolje za narod i Republiku Srpsku.

“Nikada nisam tražio da donesu mjere protiv Bošnjaka i Hrvata. Neka vrše sankcije. Mi treba da damo RS – i meni da prijete sankcijama?”, pitao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda ponovo je pominjao mirno razduživanje, povećanje autonomije RS unutar BiH i saradnju sa državama iz regiona i svijeta.

“Nama se otima, mi otimačinu ne želimo da legalizujemo. Sankcije nisu mjere koje mogu da utiču, to je dokaz nemoći Bidena. Gubitak njihove pozicije. Pokazat će se da SAD ne mogu da računaju na podršku sa takvim ponašanjem”, zaključio je Dodik.

Šefik Džaferović poručio da je bolje ne igrati se s ovim: “Opasna je za Bosnu i Hercegovinu teza o asimetričnom izboru u Predsjedništvu BiH”

Mirsad Hadžikadić

Hadžikadić “nije mogao više”: Pod izgovorom legitimnog predstavnika Hrvata pokušava se osigurati izbor HDZ-a