in ,

Milorad Dodik saslušan u Tužilaštvu BiH!

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je stigao u Tužilaštvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je stigao u Tužilaštvo BiH. Neslužbeno, povod je davanje izjave u vezi s aferom “Ikona”, koja je prerasla u međunarodni diplomatski skandal.

Dodik je ranije dobio poziv kako bi tužiocima ispričao sve što zna o porijeklu ikone te njenom putu do njegovih ruku i danu kada ju je poklonio Sergeju Lavrovu.

Tužilaštvo BiH je nedavno saopćilo da postupajući tužilac u predmetu poznatom kao “Ikona” intenzivno poduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka.

Dodik je u pratnji svog osiguranja ušao i izašao na sporedni ulaz (Foto: I. Š./Klix.ba)Dodik je u pratnji svog osiguranja ušao i izašao na sporedni ulaz (Foto: I. Š./Klix.ba)

U proteklim sedmicama saslušan je određen broj svjedoka, među kojima i ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija te je upućena molba za pružanje međunarodne pravne pomoći nadležnim institucijama.

Nedavno je u Sarajevu stigao i ambasador Ukrajine Vasilj Kirilič, koji je održao sastanke s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković i glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić.

Ambasador Kirilič je insistirao da se ikona odmah izuzme, a zatim da stručnjaci vještače i procjenjuju njenu vrijednost.

Podsjetimo da je Rusija odlučila vratiti spornu ikonu koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu 14. decembra prošle godine, a Rusija je savjetovala da se cijeli slučaj istraži putem Interpola.

 

Ukrajina je u više navrata zatražila vraćanje ikone tvrdeći da ona predstavlja njihovo kulturnog blago, što dokazuje i pečat na poleđini predmeta, a šef ukrajinske diplomatije je poručio da “Dodik nastavlja lagati”.

Dodik je poručio da će se, ukoliko Ukrajina ponudi ikakve dokaze, on izviniti i vratiti ikonu. Prije toga je optužio medije da su izmislili priču, a zatim Ukrajinu da radi direktno protiv njega.

Pobuna Srba u Drvaru protiv zastave tzv. Herceg-Bosne: “Ovo je čista provokacija!”

Zbog dojave o bombi evakuiran sud u Sarajevu