in ,

Premijer Hrvatske Andrej Plenković tvrdi: “Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, tu se slažem sa Zoranom Milanovićem”

Plenković se obratio medijima tokom Dubrovnik foruma, a govorio je i o BiH.

Plenković se obratio medijima tokom Dubrovnik foruma, a govorio je i o BiH.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković boravi u Dubrovniku na Dubrovnik Forumu. Nakon održanih sastanaka premijer je dao izjavu za medije. Ponovo se dotakao izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

“Svi ovi sastanci bili su prigoda da još jednom vrlo jasno pojasnim politiku Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. Jasno smo naglasili nužnost ravnopravnosti Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda.

Ako ima i jedna tema u kojoj postoji suglasje između Vlade i predsjednika Zorana Milanovića, to je ravnopravnost Hrvata”, rekao je Plenković.

Još jednom se osvrnuo na izborni zakon u BiH.

“Jedan konstitutivni narod se osjeća nezadovoljno. 2006. je neko odlučio da se može preglasati Hrvate inženjeringom i od tada imamo situaciju koju imamo. Nije to do Hrvata nego do nekog drugog”, tvrdi.

VEZANI TEKST: Zoran Milanović vrlo oštro o BiH uoči posjete: “Nećemo više popuštati!”

“Izbori u BiH su predviđeni u oktobru 2022. Ja bih bio sretan kad bi se postigao konsezus među političkim strankama u BiH do kraja ove godine”, rekao je Plenković.

Ultramaratonci iz Vukovara nakon četiri dana stigli u Potočare, pretrčali 227 kilometara u pet etapa

“Žene u crnom” uputile jake poruke iz Beograda: “Zahtjevamo da država Srbija poštuje odluke međunarodnih sudova i sudski utvrđeni činjenice”