in , ,

Pročitajte zaključke koje su potpisali Milorad Dodik i ekipa nakon odluke Valentina Inzka

Stranke iz RS sastale su se u ponedjeljak u Banja Luci i to nakon odluke visokog predstavnika Valentina Inzka da negiranje genocida u Srebrenici bude zakonski kažnjivo.

Stranke iz RS sastale su se u ponedjeljak u Banja Luci i to nakon odluke visokog predstavnika Valentina Inzka da negiranje genocida u Srebrenici bude zakonski kažnjivo.

Stranke iz RS tada su usaglasile zaključke, a dokument je potpisan danas na posebnoj sjednici NSRS-a koja je bila zatvorena za javnost.

Svoj potpis na njega su stavili Milorad Dodik, lider SNSD-a, Mirko Šarović, lider SDS-a, Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, Nebojša Čubrilović, predsjednik DEMOSA, Dragan Čavić, predsjednik Narodnog Demokratskog pokreta, Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske, Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, Petar Đokić, lider SP-a, Goran Selak, predsjednik SPS-a i Darko Banjac, lider Narodne partije Srpske, pišu Nezavisne.

U zaključcima se navodi sljedeće:

– Mi predstavnici stranaka iz RS odbacujemo nametnute odluke visokog predstavnika, smatramo ih neprihvatljivim i ništavnim.

– Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstvaniika u zajedničkim institucijama, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona.

– Odbacujemo svako nametanje odluka u BiH, te konstatujemo da visoki predstavnik nije legalno izabran u skladu sa predviđenom procedurom.

– U parlamentarnu procedure će preko poslaničkih klubova biti upućena dva zakona vezana za ovu tematiku.

– Druge zajedničke aktivnosti će biti razmatrane i usaglašavane u naredno periodu.

Mirko Šarović otvoreno provocira: “Christian Schmidt nema šta tražiti u RS ako dolazi s bonskim ovlastima”

Miro Lazović direktno i bez pardona poručio: “Milorad Dodik je u panici, ponovo pokušava stvoriti pogrešnu sliku”