in , ,

Rade Šerbedžija podjelio intimnu priču o Balaševiću i njemu

Balašević i Rade Šerbedžija bili su veliki prijatelji

Đorđe Balašević preminuo je u 67. godini, cijeli Balkan oprostio se od Panonskog mornara, tekle su suze, prebrojavala su se sjećanja.

Balašević i Rade Šerbedžija bili su veliki prijatelji, zajedno su sarađivali, Rade je i igrao Vasu Ladačkog u Đoletovom filmu.

Njihovu povezanost možda najbolje opisuje da su otpjevali pjesmu ejdan drugom, Balaš je snimio “Onaj ludi Šerbedžijin sin”, a Rade “Pismo iz Londona”.

Rade se oglasio na svojoj Facebook stranici danas, nakon vijesti koja je rasplakala region.

Još smo svi potreseni nenadanim odlaskom našega Đoleta. I ja sam ovih dana dosta govorio i pisao o tom našem velikom pjesniku i prijatelju. Ovom prilikom, želim da podjelim sa vama jednu malu intimnu priču između nas dvojice.

Bilo je to negdje sredinom devedesetih u Londonu, kada smo moj prijatelj Zlatko Arslanagić – Zlaja i ja snimali album “Zaboravi“. Bile su to uglavnom moje i Zlajine pjesme. Snimali smo u malome studiju kod Zlajinoga prijatelja iz Sarajeva Srđana Kurpjela.

Bili smo tada u našem zajedničkom egzilu i muzika i poezija su nam bile glavna duhovna hrana i veza sa našom izgubljenom domovinom. Jedna od pjesama se zvala “Pismo iz Londona“ . Bilo je to pismo našem drugaru Đorđu Balaševiću. Nekoliko godina kasnije, otpjevao sam tu pjesmu na mome prvome koncertu u Sava Centru u Beogradu. I poslije na mojim koncertima sam je često pjevao…

Prije jedno desetak godina, na jednom od mojih već tradicionalnih novogodišnjih koncerata, iznenada se pojavio iza mene na sceni Đorđe Balašević sa svojim legendarnim klaviristom Dujom.

– Eto, Baćo…došao sam da ti otpjevam jednu pjesmu…

I otpjevao mi je pjesmu koju je napisao za mene “Onaj ludi Šerbedžijin sin“…..

Publika je bila oduševljena tim njegovim iznenadnim uskrsnućem a čini se da se i njemu to svidjelo, jer je par godina to prakticirao te me nenadano I nenajavljeno posjećivao na mojim koncertima u Beogradu i Novom Sadu….

Bilo je to nekakvo naše dječaštvo i izraz uzajamne ljubavi…Tako mi je na jednom koncertu došao na scenu i donio mi scenarij za svoj film koji je pripremao….Rekao je:

– Znam da si ti zauzet snimanjem filmova po belome svetu, ali ja ne mogu da zamislim bolju podelu za Vasu Ladačkog od tebe.
– Pa Đole- rekao sam ja – Zar ne kažeš ti u jednom stihu o Vasi Ladačkom, „ Mlad je bio kažu i kad je umro….“

– Ta idi, još si ti čisti deran- rekao je šeretski se smešeći i predao mi scenarij u ruke…

Usput mi je još i otpjevao….”Znate l’ priču o Vasi Ladačkom…”
Đole, deran, naš”, napisao je Rade.

AA

BOL MAJKE FATIME U Potočarima su joj ukopana tri sina, žrtve genocida u Srebrenici

Ovo je poruka za direktoricu koja je kaznila učenicu zbog proslave Dana državnosti!