in , ,

Rade Šerbedžija se u suzama oprostio od Đorđa Balaševića: “Za vrijeme rata je rizikovao sve da bi rekao istinu!”

Kada se dogodi ovako nešto, to je kao elementarna nepogoda kojoj nema pomoći – ovim riječima reagovao je Rade Šerbedžija na vijest o smrti Đorđa Balaševića

Kada se dogodi ovako nešto, to je kao elementarna nepogoda kojoj nema pomoći – ovim riječima reagovao je Rade Šerbedžija na vijest o smrti Đorđa Balaševića s kojim je bio dugogodišnji prijatelj.

Sa očima punim suza hrvatski glumac je rekao kako mu je bilo teško da pozove Oliveru, “Đoletovu božanstvenu muzu” i da joj izjavi saučešće.

– On vas tjera da se smijete kad bi trebalo plakati i tu stoji veličina tih ljudi, izuzetnih pojava u našim životima – rekao je Šerbedžija za TV Prva i nazvao Balaševića savremeni Čehov.

Za svog prijatelja kaže da je znao da se “smije i smeška našim slabostima i nesrećama na božanstven način”.

– Njegovu smrt treba slaviti, kao što je on to zaslužio – da se slavi taj jednistveni čovek koji je napisao najlepše ljubavne pjesme, najnježnije stihove o našim djetinjstvima, najtužnije rime o našim nevoljama i najsmješnije bećarske stihove o našim mentalitetima.

Gvorio je Šerbedžija i o tome koliko je često Balašević bio osporavan i okarakterisao ga ne samo kao velikog pjesnika nego i kao neviđeno hrabrog čoveka.

– On je za vrijeme rata i užasa stavio sve u bubanj da bi rekao istinu, i prozvao one užasne političke lidere sa svih strana koji su krivi, i onda je on za ostrašćene nacionaliste postao upitan čovjek kom su zamerali takvu hrabrost.

Dodao je da na sreću ima više onih koji su mu se divili i koji su obožavali tu njegovu hrabrost.

– Sinoć sam išao Zagrebom i vidio tu djecu, tu publiku kojih je bilo hiljade i pjevali su njegove pjesme usred Zagreba i na ćirilici napisali Bećarac”, rekao je Šerbedžija dok je brisao suze, pa dodao:

– Nisam se sada rasplakao samo zbog njega, nego zbog nove mladosti koja je jedina šanse za našu budućnost i sretniju zemlju koju je i Đole sanjao.

Roker iz Zvezda Granda Isak Šabanović otvorio dušu i odao čega ga je najviše strah: “Plašim se da mi se slava ne obije o glavu!”

Američki Lockheed Martin tvrdi: Hrvatska je zainteresovana za naš nevidljivi avion F-35