in , ,

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein ef. Kavazović uzvratio na prozivke premijera USK

Kakav bi to pritisak risu-l-ulema mogao vršiti na nekog premijera, dodao je Kavazović

Govoreći o migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini, u ekskluzivnom razgovoru za emisiju “Izvan okvira” N1 televizije, reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein ef. Kavazović referirao se i na nedavne komentare premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića.

Premijer USK, podsjetimo, u programu FACE televizije spomenuo je nekoliko zvaničnika iz BiH i Evropske unije zbog njihovih navodnih pritisaka da se otvori kamp Bira za privremeni smještaj migranata, ističući kako je dobio i poziv reisu-l-uleme Kavazovića.

“Zvao me je i reis, svi su htjeli da se migranti vrate u Biru, razgovarao sam sa činovnicima iz Evropske unije.

Najteže mi pada da se reis (op.a. reisu-l-ulema IZ BiH) okreće više šta je rekao jedan činovnik iz EU, a ne okreće se časnom Kur’anu”, rekao je tada Ružnić govoreći u programu FACE televizije.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović na Ružnićeve navode odgovara da je kontaktirao premijera USK, ali negira bilo kakav prizvuk pritisaka.

Riječ je bilo, kako Kavazović ističe u programu N1 televizije, isključivo o molbi:

“Određeni zvaničnik iz EU me nazvao, zamolio me da pokušamo pomoći, da se tragedija prevenira, da ne dođe do najgoreg. Odlučio sam nazvati ministra Cikotića, a nakon toga sam odlučio pozvati premijera Unsko-sanskog kantona, gospodina Ružnića.

Gradonačelnika Bihaća nisam uspio dobiti. Ono što sam razgovarao sa premijerom USK je sljedeće – zamolio sam ga da se, ukoliko je moguće, otvori Bira, da se ti ljudi prime.

“Nakon toga sam mu kazao da razumijem šta govori jer znam kakvo je stanje, i zahvalio sam mu na razgovoru”.

“Kasnije je to predstavljeno kao da sam ja vršio neki pritisak na gospodina Ružnića. Kakav bi to pritisak risu-l-ulema mogao vršiti na nekog premijera. To mi nije svojstveno.

“Ja sam vjerski službenik. Mislim da se jedan najobičniji razgovor u pravcu rješavanja problema predstavlja kao pritisak”, zaključio je Reis.

STANIVUKOVIĆ POČEO “ČISTITI” DODIKOVE MOĆNIKE: “Došlo je vrijeme da se dodirnu nedodirljivi i da se stane u kraj raznim lobistima”

Alma Zadić

Ona je uspješna Bosanka koja je već godinu dana na čelu Ministarstva pravosuđa Austrije