in , ,

Rušenje crkve u dvorištu, Hurija Karić, kćerka nane Fate kroz suze progovorila: “Mašine su nas probudile, srce mi lupa, ne znam više na koju stranu”

Oglasila se Hurija Karić, kćerka nane Fata Orlović iz Konjević-Polja, koja je napokon dočekala pravdu.

– Meni nije dobro, kad ja drhtim, a ne nana Fata. Nije u stanju dati izjavu. Kad sam ja ovako… – kazala je kroz suze Hurija Karić, kćerka nane Fata Orlović iz Konjević-Polja, koja je napokon dočekala pravdu.

Danas je konačno počelo izmještanje crkve iz njene avlije.

Kako je ranije potvrdio sarajevski advokat Rusmir Karkin, koji zastupa Orlović, radne mašine su ušle na imanje od ranih jutarnjih sati.

– Srce mi lupa, ne znam više na koju stranu. Nismo imali nikakvu najavu. Mašine su nas probudile – kratko je kazala Karić za Avaz.

Podsjetimo, srpska pravoslavna crkvena opština crkvu je izgradila na imovini koju je u vrijeme ratnih razaranja u periodu od 1992. do 1995. godine Fata Orlović morala napustiti skupa sa sedmero djece i mužem Šaćirom koji je pogubljen u vihoru agresije.

Nakon dugogodišnje pravne bitke, Evropski sud za ljudska prava je 1. oktobra 2019. godine donio presudu kojom se nalaže da Bosna i Hercegovina mora ukloniti crkvu.

Dragan Bursać: “Nakon protjerivanja nje i njene sedmoro djece, nana Fata se izborila za svoje i pobijedila”

Majka ubijenog Davida Dragičevića uputila jako teške optužbe na račun Draška Stanivukovića: “Želio nas je iskoristiti”