in ,

Satove na Sabornom hramu u Mostaru donirali katolik, musliman i pravoslavac

Obnova Sabornog hrama Svete trojice, jednog od simbola grada Mostara, započeta prije 10 godina

Obnova Sabornog hrama Svete trojice, jednog od simbola grada Mostara, započeta prije 10 godina, ušla je u posljednju fazu, a njene satove na Sabornom hramu u Mostaru, donirali su katolik, musliman i pravoslavac.

Kraju se privode radovi na fasadi, zvonik skoro da je postavljen, a očekuje se skoro postavljanje krsta na tornju.

Nedavno su postavljena tri sata, donacija trojice Mostaraca, koji su imali samo jedan uvjet, da u javnost ne procure njihova imena.

“Crkva se obnavlja na način da bude ista kao prije rušenja, pa će tako i u budućnosti imati tri sata na tornju, na sjevernoj, južnoj i zapadnoj strani.

“Odlučeno je da budu istih dimenzija kao u prošlosti, a mala promjena je to što će, za razliku od ranijih, novi satovi imati arapske, staroslavenske i rimske znamenke. Inicijativa je potekla od jednog od trojice dobrotvora. Riječ je o donatoru Pravoslavcu, koji je zamolio prijatelje, jednog Katolika i jednog Muslimana da doniraju po jedan sat. Oni žele ostati anonimni, i to je još bolja i ljepša poruka, jer je jasno da djela nisu učinjena zbog marketinga, već iskreno i od srca. Bila su to djela ljubavi, i to iznova potvrđuje ono što stalno govorimo, da su ovo grad i zemlja u kojoj svi možemo lijepo živjeti, ako živimo u miru, iskreno i u ljubavi“, rekao je paroh mostarski Duško Kojić u razgovoru za Anadolu Agency.

Prije godinu, simboličnu donaciju za obnovu hrama vladiki Dimitriju uručili su i predstavnici Islamske zajednice u Mostaru predvođeni muftijom Salemom ef. Dedovićem. Sve navedeno Serdarevića je podsjetilo na zlatno vrijeme Mostara u kojem su, prije svih, na bratimljenju radili pjesnici i književnici Aleksa Šantić i Osman Đikić.

Milorad Dodik optužio ministra vanjskih poslova Ukrajine da laže i poručio: “Prestanite se igrati države i Twitter diplomatije”

Novi zemljotres!!!