in , ,

Šokantne tvrdnje Govedarice: “Dodik mijenja Ustav da preuzme sve, a mlađeg Dodika da postavi za premijera”

On smatra da je to Dodikova vizija, jer nema povjerenje u svoje prve saradnike i onda predlaže da predsjednik RS bude i član Predsjedništva

Dodik bi najviše volio da bude predsjednik Republike Srpske, da bude član Predsjedništva BiH, predsjednik SNSD-a, a da Dodik mlađi bude predsjednik Vlade RS, odnosno njegov sin koji je već uključen u sve političke procese u SNSD-u.

Ovo je rekao u emisiji Puls BN TV član Predsjedništva SDS-a Vukota Govedarica, komentarišući najave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će kroz izmjene izbornog zakona tražiti objedinjavanje funkcije člana Predsjedništva i predsjednika RS u jednu ličnost.

Govedarica je rekao da se protivi tome i smatra da je to loše za RS..

– Ne smijemo na taj način da uvlačimo RS pod okrilje državnih institucija odnosno u ovom slučaju pod okrilje srpskog člana Predsjedništva BiH. To bi praktično bio prenos nadležnosti – rekao je Govedarica.

Iako je Dodik najavio da bi to bilo najbolje rješenje za Republiku Srpsku, i u tome ga je podržala i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, duboko sam uvjeren, kaže Govedarica i dodaje da nešto nesmislenije nije odavno čuo…

On smatra da je to Dodikova vizija, jer nema povjerenje u svoje prve saradnike i onda predlaže da predsjednik RS bude i član Predsjedništva.

– Pa stani čovječe Božiji, imaš predsjednika Vlade, meni je logičnije da ta politička partija kaže ovo je predsjednik Vlade neka on ide na tu funkciju, imaš predsjedavajućeg Savjeta ministara, da kažem ovo je taj čovjek koji je uradio taj posao…, ali to govori koliko oni nisu dorasli tom poslu koji vode i imaš predsjednika RS, ne on hoće da bude dva u jedan, kao kafa, plus neki začin koji će dati aromu – rekao je Govedarica.

Obrazlažući sa pravne strane, Govedarica je rekao da je Ustav jasno odredio ko je predsjednik RS i kakve on nadležnosti ima.

– Dakle, morate prvo promijeniti Ustav RS. S druge strane, Dejtonski sporazum, Aneks 4 odnosno Ustav BiH je definisao kako se članovi Predsjedništva biraju odnosno oni se biraju neposredno, što znači morate promijeniti Ustav BiH i treća stvar, morate promijeniti izborni zakon – objašnjava Govedarica.

– Kad sve sagledamo, on je svjestan da ne može te stvari da provuče, da ne može dobiti podršku, ali cilj je da se izborni zakon koji je već u jednoj fazi izmjene, da se na kraju opstruiše sa teorijom – vi ne želite da uvažite naše zahtjeve i nema ništa od izmjena izbornog zakona, rekao je Govedarica.

On je konstatovao da je problem u tome što danas u demokratskom poretku imamo jednog čovjeka koji ima autokratske manire, koji želi da utvrdi svoju autokratsku vlast, prenosi portal BN TV.

Serwer žestok prema Dodiku: “Majstor je u blokiranju reformi koje ugrožavaju njegovu korumpiranu i autokratsku kontrolu u RS!”

Boutique de Choco novi čokoladni BH brand