in ,

Šta Njemačka želi s novom inicijativom u BiH?

Jači angažman Njemačke, ali kako?

Ne bi trebalo očekivati da Christian Schmidt preko noći promijeni BiH, govori analitičar iz Njemačke Nenad Radičević.

Kritičari Valentina Inzka odmah su početi likovati. Na čelo Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR), koji je u proteklih nekoliko godina, kako tvrde mnogi od njih, igrao sve sporedniju ulogu na sve užarenijoj bosanskohercegovačkoj političkoj sceni, doći će izvjesni Nijemac. I to ne bilo kakav, već produžena ruka i čovjek od povjerenja Angele Merkel.

Jači angažman Njemačke, ali kako?

Na ta pitanja, čini se, konkretan odgovor može dati samo vrijeme, no, uspjeh „novog jahača mrtvog konja“, kako je njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung, s upitnikom na kraju, opisao Schmidtovu moguću novu ulogu u BiH, zavisit će od mnogih faktora.

Očekivana podrška SAD-a

Čini se da niti zapadnim partnerima Njemačke puno toga nije jasno“, dodaje.

Weber je mišljenja da Schmidt ima iskustvo u izvršnoj vlasti, a ne i u diplomatiji, ali da je to pitanje manjeg značaja.

Sada, nakon pobjede Joea Bidena nad Donaldom Trumpom, ideja se mogla početi konkretizirati, sa očekivanjem da Njemačka dobije podršku SAD-a za aktivnosti u ovom dijelu Balkana, za koji Trump nije gajio prevelik interes.

„Schmidtovim izborom zvanični Berlin želi da ima direktan uticaj na, prema njihovom mišljenju, najtrusniji deo Zapadnog Balkana.

Bez upotrebe Bonskih ovlasti

„Ne bi trebalo od njega očekivati da razreši problem statusa quo i nefunkcionalnosti države, niti da će on promeniti političku scenu u BiH. Kada govorimo o Bonskim ovlastima, sumnjam da će ih uopšte koristiti.

Bez novog ustava za funkcionalnu državu, odnosno, puta ka novom ustavu. Prema tome, ako Berlin zaista želi promijeniti dinamiku u BiH, potrebno je razviti potpuno novu strategiju.

U tom novom pristupu treba potpuno definisati odnos snaga i podjelu rada između OHR-a i EU-a, kao i između EU-a i SAD-a“, tvrdi Weber.

Izvor: Al Jazeera

Inspektor FUP-a Nermin Šehović o nestanku snimaka iz slučaja “Dženan Memić”

Christian Schwarz-Schilling potpuno otvoreno i bez uvijanja o dešavanjima u BiH: “Razočaran sam. Mostar nije slijedio Sarajevo, sve je ostalo kako jest”