in ,

“To što radi Milorad Dodik je bacanje bombi uprazno!”

“Od nas se traži suprotno od onog što Dodik i Čović žele”

Od nas se traži suprotno od onog što Dodik i Čović žele, kaže za Oslobođenje član Predsjedništva BiH Željko Komšić

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik nedavno je izjavio da će tokom predstojećih izmjena Izbornog zakona BiH predložiti da građani iz RS u jednoj ličnosti biraju člana Predsjedništva BiH i predsjednika RS-a, odnosno da predsjednik RS po automatizmu bude član Predsjedništva BiH.

BACANJE BOMBI

– Imamo pravo da kažemo kako ćemo birati našeg člana Predsjedništva BiH i mislimo da predsjednik koji ima dinamiku i upoznat je sa svim detaljima za RS treba da bude član Predsjedništva BiH, rekao je Dodik.

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović smatra da je cilj ove Dodikove inicijative jačanje pozicije RS-a i sprečavanje ignorantskog odnosa.

No, član Predsjedništva BiH i predsjednik DF-a Željko Komšić ističe da je vrlo jasno na koji način Izborni zakon BiH može da se mijenja.

– Dakle, ponavljam po ko zna koji put. Mišljenjem Evropske komisije rečeno je da se Izborni zakon BiH treba uskladiti s evropskim standardima. Time je BiH naloženo da provede sve presude Evropskog suda za ljudska prava i da se osigura jednakopravnost svih građana. To što gospodin Dodik sada, slično kao i gospodin Čović, izražava nekakve svoje želje je posve druga stvar, ali je sigurno da te njihove želje ne korespondiraju niti sa Mišljenjem EK-a niti s provođenjem pomenutih presuda. Vjerovatno ne treba posebno ni napominjati da takve, pa i ove Dodikove, vizije u pogledu takvog načina izmjene Izbornog zakona podsjećaju na autokratske i totalitarne sisteme, što nije dijelom EU standarda. Od nas u Bosni i Hercegovini se traži baš suprotno od onog što Dodik i Čović žele, kaže za Oslobođenje Komšić.

Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije Pod lupom, smatra da je to udar na parlamentarnu demokratiju i udar uopšte na demokratske principe.

– Ovdje se pokušava centralizovati vlast u jednoj ličnosti – bez obzira na to o kome se radi, to je apsolutno u suprotnosti s demokratijom jedne države. On je i ovako, s obzirom na njegovu političku moć, prva ličnost u RS-u. Njega svi sve pitaju, i predsjednik RS-a i premijer, sad se to pokušava i institucionalno uvezati, međutim, to je apsolutno nemoguće, podvlači Šehić.

Predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević smatra da je ovo bacanje bombi uprazno i dodaje da je to inicijativa koja ne može da se realizuje. Miličević tvrdi da se to sve radi s namjerom da se dodatno “centralizuje” samo jedna politička figura, a to je upravo Dodik.

– Biću ironičan, ali njegov prijedlog možemo posmatrati i kao demokratizaciju stanja, jer u njegovom liku i djelu sada je više funkcija. On je sada član Predsjedništva BiH, predsjednik RS-a, premijer, komandant Štaba za vanredne situacije i toga vjerovatno ima još. Ako tako gledamo, njegov prijedlog o tome da predsjednik RS-a bude i član Predsjedništva BiH možemo posmatrati kao demokratizaciju stanja, rekao je Miličević.

Fantastične vijesti za Zmajeve dolaze iz Ukrajine, Sjeverna Makedonija napravila senzaciju epskih zamjera u Njemačkoj!

Teške riječi ministra unutrašnjih poslova Srbije: Aleksandar Vulin odgovorio na izvještaj State Departmenta, spomenuo i RS