in , ,

U Norveškoj odali počast žrtvama genocida, među govornicima i ambasador Nedim Makarević

U Oslu odali počast žrtvama genocida u Srebrenici

U Oslu odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici održano je u prostorijama Holokaust centra u Oslu u organizaciji Saveza udruženja građana iz BiH u Norveškoj.

Među govornicima su bili ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević, predsjednik tog udruženja Inan Begić te predstavnica Memorijalnog centra Potočari.

Prisutne je pozdravio predstavnik Centra Øivind Kopperud, koji je naglasio važnost saradnje te institucije i Saveza udruženja sa bosanskom dijasporom u Norveškoj te ih pozvao na bližu saradnju.

Predsjednik Saveza Begić je iskoristio priliku u svom govoru da pozove norveške političare i javnost da rade na podizanju svijesti o genocidu u Srebrenici te da se angažiraju u radu protiv ekstremnih ideologija, dok je ambasador Makarević naglasio potrebu da se genocid nikad ne smije ponoviti.

U okviru programa otvorena je i interaktivna digitalna izložba bosanskog akademskog umjetnika Elemedina Žunića, a prikazan je i film bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić, “Quo Vadis, Aida?”.

ČUDO IZ MOSTARA Lana Pudar se oglasila nakon zlata u Rimu: “Ove medalje posvećujem svim dragim ljudima u domovini i van nje”

Prvi čovjek NATO-a o genocidu u Srebrenici: “Nikada ne smijemo zaboraviti, ostajemo predani partnerstvu sa BiH”